El fiscal general de l'Estat no comparteix un informe de la Guàrdia Civil sobre el procés (EFE)
El fiscal general de l'Estat no comparteix un informe de la Guàrdia Civil sobre el procés (EFE)
Madrid

El fiscal general avisa que Puigdemont no podrà ser jutjat des de la distància

Julián Sánchez Melgar assegura que és aviat per dir si els impulsors del procés van actuar com delinqüents organitzats

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat creu que és massa aviat per dir si els impulsors del procés independentista hagin actuat com un grup de delinqüents organitzats. Julián Sánchez Melgar contradiu d'aquesta manera un informe de la Guàrdia Civil enviat al jutge del Tribunal Suprem.

Durant un esmorzar informatiu a Madrid, el fiscal general de l'Estat ha reconegut que, "per essència", els delictes de rebel·lió i sedició són "col·lectius i pluripersonals". Ha afirmat que encara és massa aviat per concloure que darrere del procés hi ha tàctiques de delinqüència organitzada.

"En absolut. Estem en un grau molt incipient perquè puguem pronunciar-nos en aquesta matèria. Ni tan sols tenim clara la tipificació final dels fets. Estem en fase d'investigació"

Sánchez Melgar també avisa que Carles Puigdemont no podrà ser jutjat des de la distància, és a dir, la justícia espanyola no el podrà condemnar mentre continuï fora de l'Estat. El fiscal general s'ha mostrat partidari que l'ordre de detenció davant de Bèlgica es cursi quan hi hagi una interlocutòria de processament contra ell, només per delictes greus, com sedició o rebel·lió, per evitar que el jutgin per altres delictes menors. Melgar ha recordat que Puigdemont no pot ser jutjat en rebel·lia perquè això només passa amb delictes castigats amb menys de dos anys de presó.

Sobre quan es podria fer el judici pel procés independentista, el fiscal general de l'Estat ha considerat creïble que es faci a la tardor, en el cas que la instrucció s'acabi a l'estiu. En tot cas, qui decidirà, ha dit Melgar, serà el magistrat del cas, Pablo Llarena.

Julián Sánchez Melgar ha explicat també que, segons el seu parer, no és un delicte d'odi el cas del mecànic de Reus investigat per haver-se negat a arreglar el cotxe d'una agent de la policia espanyola. "Potser no estem en presència de cap delicte d'odi, sinó en altres àmbits", ha dit el fiscal, que ha apuntat que quan veu determinats missatges a les xarxes socials li provoquen "una certa perplexitat". "Tot és gratuït, tot s'hi val", assenyala el fiscal.

Melgar ha anunciat que la fiscalia farà una instrucció per "aclarir" aquest tipus de delicte, que es va incloure a la reforma del Codi Penal del 2015. "Ens preocupa que se sàpiga amb claredat quan estem davant un delicte d'odi o no", ha dit citant com a exemple les diligències contra professors d'escoles en relació amb l'1-O. Ha afegit que cal "perseguir els insults i vexacions a les xarxes socials", on "no es pot dir qualsevol cosa", perquè "davant la llibertat d'expressió hi ha l'honor de les persones, i són comportaments que entren directament en la difamació pública."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155InvestiduraProcés catalàEleccions 21DGovern empresonat
Anar al contingut