Madrid

El fiscal denuncia una alcaldessa d'ANV per demanar un aplaudiment per Portu i Sarasola

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha denunciat l'alcaldessa d'Acció Nacionalista Basca d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia, per un delicte d'enaltiment del terrorisme. Durant l'acte de presentació de les llistes electorals del partit, aquest dissabte a Pamplona, l'alcaldessa va demanar una ovació per als presumptes etarres Igor Portu i Martin Sarasola. Tots dos estan considerats els autors materials de l'atemptat de la T-4 de Barajas. En declaracions a la Cadena SER, el jutge Baltasar Garzón havia deixat hores abans en mans de la Fiscalia si considerava oportú prendre mesures arran d'aquestes paraules.

Actualitzat
L'esquerra abertzale veu com s'estreny cada vegada més el setge contra els seus representants polítics. A les portes d'una setmana en què diverses fonts apunten que el fiscal general de l'Estat podria demanar la il·legalització d'Acció Nacionalista Basca i del Partit Comunista de les Terres Basques, les declaracions de Marian Beitialarrangoitia en l'acte de presentació dels seus candidats al Congrés podrien ser un escull més. Garzón assegura que la petició de l'alcaldessa d'Hernani pot ser constitutiva d'enaltiment del terrorisme o de persones vinculades amb una organització terrorista i per això havia demanat al fiscal que actués per determinar si és així i depurar responabilitats penals.

En la seva denúncia, la Fiscalia demana al jutge de guàrdia que citi a declarar l'alcaldessa com a imputada per un delicte d'enaltiment del terrorisme, castigat amb fins a dos anys de presó. També ha demanat informes policials que ampliïn la informació de la qual disposa en aquests moments per si algú més dels assistents a l'acte hagués incorregut en algun delicte.

La il·legalització d'ANV i EHAK

El magistrat de l'Audiència Nacional també s'ha referit a la possible suspensió d'ANV i l'EHAK. Assegura que el calendari electoral no el condicionarà en la seva decisió d'il·legalització. En aquest sentit, però, ha dit que no té cap notícia per part del fiscal que tingui previst iniciar una ofensiva judicial de forma imminent contra aquestes formacions.

De la il·legalització d'aquests partits també n'ha parlat el ministre de Justícia, Fernández Bermejo, que ha reiterat que el govern demanarà la suspensió quan tingui totes les proves necessàries, subratllant que seria "irresponsable" donar l'ordre sense abans tenir tots els indicis, ja que tant el Tribunal Superior com el Constitucional i el d'Estrasburg podrien dir que el procés està malament.

També el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha parlat d'aquesta qüestió per opinar que la il·legalització no és la via per a la normalització política al País Basc. El líder penebista també ha anunciat la seva intenció de reunir-se "amb totes les forces polítiques que són legals".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut