Madrid

Presó incondicional per als presidents de Manos Limpias i Ausbanc per extorsió

El jutge Pedraz, de l'Audiència Nacional, imputa a Miguel Bernad i Luis Pineda els delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha atès la petició de la fiscalia i ha ordenat presó incondicional i sense fiança per als presidents de Manos Limpias i Ausbanc, Miguel Bernad i Luis Pineda. Tots dos han passat la primera nit a la presó de Soto del Real.

A Bernad i Pineda, i a nou persones més, els van detenir divendres en l'"operació Nelson", acusats d'extorsió a bancs i a particulars a canvi de retirar demandes. A Bernad li imputen els delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal. A Pineda, els mateixos i, a més, els d'estafa, administració deslleial i frau de les subvencions.

Des del novembre, quan va començar la investigació, els detinguts haurien intentat extorquir la infanta Cristina, pel "cas Nóos", a través de la Fundació "la Caixa" i de Miquel Roca, mitjançant un interlocutor vinculat al Banc Sabadell, que ho va denunciar a la policia. Pineda li va parlar primer de dos milions d'euros. I, un dia més tard, de tres, perquè les despeses processals del cas s'havien disparat.
 


Una "simulació frustrada" la setmana passada

Els advocats defensors de Cristina de Borbó van confirmar que els havien ofert retirar l'acusació contra la infanta al "cas Nóos" a canvi de tres milions d'euros. Segons l'agència Efe, la Fiscalia de l'Audiència Nacional i la defensa de la infanta van acordar simular el pagament a Ausbanc i Manos Limpias per poder provar el xantatge. Però la filtració de la notícia, diu l'agència, va frustrar la simulació, que s'anava a fer la setmana passada.

Segons el jutge, qui dirigia l'organització criminal era Luis Pineda, d'Ausbanc. Bernard ocuparia un lloc inferior en una organització molt jerarquitzada i que amb el pretext de defensar el consumidor amenaçava empreses si no volien quedar malament davant de l'opinió pública.

Els demanaven subvencions i signar falsos contractes publicitaris. I tot per a l'enriquiment personal, perquè els diners anaven a parar a les butxaques dels investigats a través de diferents empreses instrumentals. També haurien extorsionat Unicaja, pel cas dels ERO d'Andalusia, i l'organització de consumidors FACUA.  La trama havia aconseguit ramificacions a l'estranger, a Colòmbia, Veneçuela, Mèxic o els Estats Units.

Altres detinguts, en llibertat

En l'"operació Nelson" de divendres, la UDEF va detenir Bernad, Pineda i nou persones més, tres de les quals han quedat en llibertat però amb l'obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat. També els han retirat el passaport i els han prohibit sortir d'Espanya. Són Javier Castro Villacañas, director de Comunicació de Manos Limpias, i Alfonso Solé Gil i Ángel Garay Echeverría, respectivament tresorer i responsable de delegacions d'Ausbanc.

Sis detinguts més han quedat en llibertat després de ser interrogats per la policia aquest cap de setmana. Són la dona de Pineda, María Teresa Cuadrado, que va ser directora general de Consum de la Comunitat de Madrid amb Alberto Ruiz Gallardón, i diversos càrrecs d'Ausbanc: la directora de gabinet i presidència, Rosa Isabel Aparicio; el delegat a Sevilla, José Marín, i el director de comunicació i relacions institucionals, Hermenegildo García.

De Manos Limpias havien detingut també José María Gómez de León, advocat, i Ramón Perfecto Rodríguez, i també els han alliberat. D'altra banda, aquest dilluns han detingut tres persones que divendres no van ser localitzades, i hauran de declarar els pròxims dies.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut