El fenomen dels "pobles del càncer" a la Xina

La Xina ha apostat per la competitivitat econòmica a qualsevol preu descuidant la protecció del medi ambient i dels seus ciutadans. Aquesta falta de control està darrere dels "pobles del càncer", unes localitats amb elevats índexs de contaminació per metalls pesants, amb les conseqüències que això comporta per a la seva salut dels seus habitants.

TV3Actualitzat
El creixement de la Xina sembla no tenir aturador. Aquest dijous s'ha sabut que el comerç exterior del gegant asiàtic ha registrat un repunt malgrat la crisi. La competitivitat econòmica pot tenir conseqüències: els problemes mediambientals estan passant factura al país.

El ràpid creixement combinat amb la falta de mesures de control ha generat fenòmens dramàtics com els anomenats "pobles del càncer". Un d'ells és la localitat de Shuangqiao. A cada quilo de terra hi ha més de 93 mil·ligrams de cadmi i les partícules del subsòl han passat a la sang dels seus habitants.

Les altíssimes concentracions de metalls pesants al poble provenen d'una antiga planta química que processava cadmi, indi i altres elements per a la indústria electrònica. Després de les queixes per l'impacte en la salut dels veïns, el 2009 el govern va desmantellar la planta, però no va descontaminar la zona. "Quan plou tot es va escampant cap aquí i cap allà fins a casa nostra", explica Luo Jinzhi, veïna del poble.

La Xina ha decidit endurir les sancions i les penes per a aquells que contaminen, però en centenars de pobles com aquest el problema és més complex. Als cultius i l'aigua potencialment contaminada, les repercussions en les persones. La sang dels veïns de Shuangqiao conté concentracions alarmants de metalls pesants. Això ho van saber per resultats obtinguts en clíniques d'altres ciutats, i no pas per les anàlisis que van fer les autoritats locals, que, segons aquests veïns, estaven falsejades.

El govern va oferir uns 300 euros per persona com a indemnització, però desenes de famílies els van refusar i reclamen garanties.

Els veïns es manifesten cada any davant del govern d'Hunan per demanar solucions. Les autoritats responen amb detencions i amenaces perquè no parlin amb la premsa. "Volem que ens traslladin. Després, que ens assegurin uns mínims per viure. I finalment, que descontaminin aquest lloc", afegeix Luo Jinzhi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut