Barcelona

El dubte sobre el pagament d'un rescat plana sobre l'alliberament de Pascual i Vilalta

Roque Pascual i Albert Vilalta, acabats d'arribar a Barcelona, destacaven la duresa del segrest i, visiblement cansats, agraïen els esforços diplomàtics que han permès el seu alliberament. Ningú no sap, però, tret de les parts, els detalls de les negociacions que s'han dut a terme al llarg d'aquests nou mesos i finalment quina ha estat la clau de l'alliberament dels dos cooperants catalans. Mentre el govern espanyol ha evitat pronunciar-se sobre el pagament d'un possible rescat, els experts assenyalen que en la majoria d'aquests casos aquesta és la clau de volta perquè les negociacions donin fruit, juntament amb l'intercanvi de presoners. Els segrestadors sostenen que han vist complertes algunes de les seves demandes.

Actualitzat
El govern espanyol ha evitat parlar de concessions als segrestadors, mentre que la branca d'Al-Qaeda al Magreb Islàmic ha afirmat que ha aconseguit algunes de les seves exigències i ahir afegia, en una nota enviada als mitjans, que el desenllaç de Vilalta i Pascual és una lliçó per als serveis secrets francesos.

La declaració breu de Zapatero, sense preguntes, ja va deixar clar que el govern espanyol vol evitar donar detalls sobre l'alliberament i sobre un presumpte pagament d'un rescat.

Segons Al-Arabiya, aquest pagament s'ha produït, i l'alliberament de Vilalta i Pascual ha estat possible gràcies al pagament d'un rescat, que xifra entre els 5 i els 10 milions d'euros.

La via del rescat i l'intercanvi de presoners

Tot i que no hi ha cap confirmació, alguns experts creuen que efectivament si els dos voluntaris catalans han estat alliberats és perquè s'ha pagat un rescat i que també s'ha fet un intercanvi de presoners.

L'especialista en terrorisme global i codirector de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, Jesús Antonio Núñez Villaverda, ha explicat que la pressió dels grups terroristes contra els governs africans dificulta les negociacions.

Núñez assegura que el govern espanyol no revelarà mai què ha fet per aconseguir l'alliberament de Roque Pascual i Albert Vilalta per mantenir la discreció i la prudència que els ha dut a un desenllaç satisfactori.

Alicia Gámez no sabia que marxava sola


"L'Alicia no va saber que només ella era alliberada fins que la van pujar al 4x4. Inicialment, quan va marxar, l'Alicia pensava que eren els tres." Així ho ha revelat el director de l'ONG Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan.

Osan ha explicat que l'alliberament dels voluntaris ha estat molt important per a Alicia Gàmez, l'altra voluntària alliberada fa uns mesos.

El director de l'ONG dels cooperants segrestats ha explicat que l'Alicia "es va quedar molt traumatitzada en veure que finalment només era ella la que deixaven en llibertat, i això l'ha marcat molt en els darrers mesos".

Per això ha indicat que "ara que es podran retrobar segur que estarà en més bones condicions".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut