Dues nenes planten flors de paper amb missatges per a les víctimes del tsunami. (Foto: EFE)
A Indonèsia s'han plantat flors de paper amb missatges per a les víctimes del tsunami. (Foto: EFE)
Jakarta

El dol per les víctimes i els esforços de reconstrucció conviuen en el sisè aniversari del pitjor tsunami del segle

Un dia de Sant Esteve de fa sis anys l'aigua va engolir el litoral d'una dotzena de països del sud-est asiàtic en el pitjor tsunami del segle XXI, una tragèdia en què van morir 230.000 persones. Familiars i amics de les víctimes les han recordat en diferents memorials. Coincidint amb aquesta efemèride, les Nacions Unides han destacat els avenços en la reconstrucció que s'han aconseguit, especialment a Indonèsia, la zona més afectada.

Actualitzat
Indonèsia va ser el país més colpejat per les onades gegants d'aquell 26 de desembre de 2004. Hi van morir 164.000 persones. La regió indonèsia més castigada pel tsunami va ser la província d'Aceh, al nord de l'illa de Sumatra. En aquest sisè aniversari, estudiants d'aquesta zona, japonesos i indonesis, han plantat flors de paper amb missatges per a les víctimes del tsunami i han celebrat diverses cerimònies en record de les víctimes. Un 21% dels morts són desapareguts i a Aceh encara hi ha molts pares i mares que confien que algun dia els seus fills tornaran.

A l'illa de Phuket, a Tailàndia, com cada any, familiars i amics han recordat les víctimes amb una cerimònia religiosa budista. Un altre memorial, també budista però en aquest cas presidit per religiosos vinguts del Japó, ha servit per homenatjar els ciutadans d'aquest país que van morir a les platges de l'illa. Més de 5.300 persones van morir a Tailàndia, moltes de les quals eren turistes.

Indonèsia, l'Índia, Sri Lanka i Tailàndia van ser, pel nombre de morts, els llocs més afectats i va ser on va arribar primer l'ajuda internacional. També en aquest sisè aniversari l'ONU destaca els avenços que s'han aconseguit a les regions afectades, sobretot a la província d'Aceh, on, tot i això, encara hi ha molts reptes, entre els quals ressuscitar l'economia perquè es puguin crear llocs de treball productius, i millorar la qualitat de vida i l'eficiència dels serveis públics.
Anar al contingut