Quim Torra, el nou president de la Generalitat (Reuters)
Quim Torra, el nou president de la Generalitat (Reuters)
Barcelona

El DOGC publica el nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat

Quim Torra ja pot prendre possessió del càrrec de president, un acte que es podria fer aquest dimecres a la tarda o dijous

Actualitzat

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ha publicat el decret de nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat firmat pel rei Felip VI i pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

 

És el pas necessari perquè Torra pugui prendre possessió com a president, un acte que es podria celebrar aquest dimecres a la tarda o dijous.

Mentrestant, s'han començat a saber alguns detalls de la presa de possessió de Quim Torra. Utilitzarà la fórmula de Carles Puigdemont, que va substituir la tradicional promesa de fidelitat al rei, l'Estatut i a la Constitució. Una fórmula que, malgrat que no va agradar al govern espanyol, va passar l'examen, ja que quan s'accepta l'acta de diputat ja es jura la Carta Magna.

En aquella ocasió, a l'acte institucional hi havia 400 convidats, amb una senyera i sense la foto del monarca. Enguany, però, la presa de possessió serà un acte breu, sobri i sense convidats, perquè encara es farà sota el 155.

Fonts del govern espanyol asseguren que, com a responsables actuals de l'administració catalana, supervisaran el que es faci.

Un cop prengui possessió, Torra podrà nomenar els consellers del seu govern. La seva voluntat és restituir tots els que van ser cessats i que vulguin repetir, un fet al qual s'ha referit Enric Millo, que ha alertat que posar polítics empresonats o exiliats a les conselleries pot tenir conseqüències.

L'acord del Senat inclou que el 155 s'aixequi un cop hi hagi nou govern. Justament dilluns, el responsable d'interior del govern espanyol a Catalunya, Juan Antonio Puigserver, va recollir les seves pertinences del despatx que ha ocupat aquí, durant aquests mesos.

 

Hores després del viatge a Berlín

El nomenament es publica hores després que Torra, des de Berlín, va demanar diàleg al govern espanyol, una petició que Mariano Rajoy va acceptar immediatament, però per parlar dins el marc legal.

 

 

Quim Torra i Carles Puigdemont van reclamar l'inici de converses amb respecte mutu per trobar una solució política al conflicte i van interpel·lar la Unió Europea per la retirada del 155.

Quim Torra insisteix que governarà per a tots els catalans, sense excloure ningú, i van llançar el missatge que no acceptaran que els comptes de la Generalitat continuïn sota supervisió de l'Estat, tal com hores abans havien acordat Rajoy i Pedro Sánchez.

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut