Sant Joan Despí

El DOGC es deixa d'imprimir en paper i ara només es pot consultar a través d'internet

Amb l'aparició d'internet, hi ha qui va profetitzar el final dels diaris en paper per passar a ser únicament digitals. De moment, la premsa continua trobant-se puntualment als quioscos cada matí en format paper. A partir de dissabte, però, aquest pronòstic serà una realitat per al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El d'aquest divendres, el 4915, és l'últim en aquest format, per fer el salt digital definitiu. Ara només es podrà consultar a internet.

Actualitzat
Una impremta de Sant Joan Despí ultimava aquest dijous el que serà l'últim DOGC en format paper. La llei sobre aquesta publicació que es va aprovar al Parlament el 30 de maig passat preveia l'eliminació de la impressió i donava plena validesa jurídica al suport digital, l'únic format amb el qual es podrà consultar a partir d'ara. A primera hora del matí, a les oficines de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP) es respirava un ambient especial, sabedors que, pel DOGC, es tanca l'època del paper per entrar de ple a l'època digital.

Per fer-ho s'han hagut d'habilitar nous mecanismes. Un que és fonamental és la firma electrònica, que és la que donarà validesa jurídica al que es publica. De moment, el suport digital inclourà el format PDF amb la mateixa compaginació que es feia per al format paper, però els responsables de l'EADOP ja treballen per adaptar-ho a la lectura en pantalla.

La llei del DOGC obre la porta a la renovació tecnològica del Diari i permetrà, entre d'altres, que els ciutadans puguin fer subscripcions temàtiques i rebre alertes per SMS. De fet, el Diari Oficial es publica a internet des de 1996, però ara se situarà entre els diaris oficials pioners a Europa que han abandonat el paper.

“Igualtat d'oportunitats”

El director general de l'EADOP, Xavier Guitart, ha assegurat que aquest pas suposarà un avenç pel que fa a la “igualtat d'oportunitats”, ja que permetrà que tothom pugui veure el DOGC al mateix temps. “Quan un paper s'envia per correu no arriba a tothom igual”, ha dit Guitart, afirmant que a partir d'ara es publicarà per tothom a la mitjanit. Un fet que no és irrellevant en qüestions com, per exemple, una convocatòria d'oposicions.

Guitart ha defensat la importància d'aquesta publicació, remarcant que darrere de la seva “aparent fredor”, s'hi amaguen “els neguits dels ciutadans” que el Parlament i el govern “han recollit i tractat de resoldre”. Per això, ha dit que és “el diari més viu, més calent i més humà”.

Estalvi de 350 tones de paper l'any


El fet que a partir de dilluns el DOGC ja no es publiqui en paper provocarà un estalvi de 350 tones de paper l'any. A més, l'EADOP també tindrà un estalvi econòmic, que destinarà a potenciar les noves tecnologies en la relació del Diari Oficial amb els ciutadans. De fet, Guitart ha assegurat que ara comença etapa, “l'inici d'un canvi que ens ha de portar no sabem ben bé on”.

En tot cas, Guitart ha reconegut que “la ciutadania ha passat per davant” en aquest procés, ja que el nombre de subscriptors al DOGC ha baixat de forma significativa en els últims anys, en benefici de l'edició digital. Un fet que ha encarit notablement l'edició en paper. En poc temps, ha explicat, s'han passat de més de 3.000 subscritors a uns 1.500, “una quantitat mínima en relació amb els que hi havia en èpoques anteriors”.
Anar al contingut