"El documental" proposa tres documentals imprescindibles

"Tortell Poltrona, sense fronteres", Rovira-Beleta. Crònica pendent" i "Feliç mil aniversari"

Actualitzat

Dimecres 27 de juliol, "El documental" recupera "Tortell Poltrona, sense fronteres", de Marcel·lí Parés, un retrat que mostra la singularitat del personatge que ha creat Jaume Mateu per convertir-lo en una icona internacional del món del pallasso, aplaudit per la crítica i el públic durant dècades. L'emissió es farà pel canal 33 a les 22.00. És una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres, amb la col·laboració de l'ICEC.

Dimecres 3 d'agost, l'espai del 33 serà el torn de "Rovira-Beleta. Crònica pendent". Lara Mateo Rovira-Beleta firma aquest documental sobre el seu avi, un director absolutament contemporani, pioner entre altres coses en la producció de dibuixos animats i el rodatge en 3D. Francesc Rovira-Beleta (Barcelona, 25 de setembre del 1912 - 23 de juny del 1999) és un dels directors de cinema més influents dels anys 50 i 60 a l'estat espanyol. Dues de les seves pel·lícules, "Los Tarantos" (1962), protagonitzada per Carmen Amaya, i "El amor brujo" (1967), van ser nominades als Oscars de Hollywood en la categoria de millor pel·lícula estrangera, en una època en la qual el cinema espanyol pràcticament no tenia projecció exterior. Rovira-Beleta va encapçalar moltes de les innovacions tècniques i estilístiques que hi va haver al cinema espanyol durant el segle passat. És una producció de Focus Audiovisuals i Ovideo amb la coproducció de TVE i Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'ICEC, de la Filmoteca de Catalunya i la família Rovira-Beleta.

El dimecres 10 d'agost, el programa enceta el segon bloc dels documentals programats per a aquest estiu que giren al voltant d'històries de persones, comunitats o grups socials que viuen o han viscut d'una manera singular. El primer és "Feliç aniversari", un documental dirigit per Pere Solés Bahí i David Gimbernat sobre la història de la vida al monestir de Sant Daniel. El 15 de juny del 2013 es van iniciar els actes de celebració del primer mil·lenni del monestir de Sant Daniel, situat molt a prop del centre de la ciutat de Girona; uns actes que duraran fins al 2018, quan es commemoraran els mil anys de l'acta de dotació del monestir. Mil anys de presència continuada de la comunitat de monges benedictines a la vall, que comencen cada dia, a l'alba, amb les paraules: "Obriu-me els llavis, Senyor, i proclamaré la vostra lloança". L'entitat va ser fundada l'any 1017 per la comtessa Ermessenda de Carcassona, esposa del comte Ramon Borrell. Les set monges que avui integren la comunitat basen la seva vida monàstica en la pregària, la vida comunitària i el treball, alhora que afronten el segon mil·lenni, segons les paraules de la seva priora administrativa, Maria Assumpció Pifarré, "amb voluntat d'obertura, i en aquest sentit les noves tecnologies posen al nostre abast un seguit d'eines que ens faciliten la difusió del significat espiritual, històric i artístic del monestir". És una producció de DDM Visual amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

 

 

 

 

Anar al contingut