Tarragona

El documental de Robert Capa sobre l'èxode de la Guerra Civil es preestrena a Tarragona

El documental "El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939" dóna el tret de sortida al 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Tarragona. El fotògraf hongarès va fer més de 100 fotografies, un terç de les quals es conserven en bon estat i són les protagonistes d'aquest documental, que, de fet, explica la història d'algú que explicava una història.

RedaccióActualitzat

El fotògraf Robert Capa va ser testimoni de l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona el 15 de gener de 1939 i en va fer més de 100 fotografies, un terç de les quals es conserven en bon estat. De fet, aquestes imatges són l'eix principal del documental que es presenta avui a Tarragona: "El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939".

El documental dóna el tret de sortida al 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Tarragona. A part de les imatges, el film també farà públics textos inèdits de Capa segons ha explicat el director i guionista, Oriol Querol, que ha explicat que en el documental "expliquem la història d'algú que explicava una història".

El 15 de gener de 1939 Robert Capa era a Barcelona però quan va saber que les tropes franquistes estaven a punt d'entrar a Tarragona, se'n va anar cap allà. Un cop a la ciutat va adonar-se que la població civil estava abandonant Tarragona i es dirigia cap al nord. A partir d'aquí, el documental reconstrueix l'itinerari que va fer aquell dia el fotògraf hongarès, sent un dels primers testimonis gràfics de l'èxode de població civil. Amb la càmera, Capa segueix les petjades dels que fugen per la Nacional 340 i obre els ulls al món sobre un dels drames més durs de la guerra: els exiliats.

Setanta-cinc anys després, la història es capgira i un documental segueix els passos de Capa.

El film descobreix llocs exactes on Capa va fer algunes de les fotografies i també reconstrueix part de la vida d'alguns dels protagonistes que apareixen a les imatges. Juntament amb les fotografies, Robert Capa escrivia breus textos per contextualitzar-les, que amb aquest documental sortiran a la llum per primera vegada.

El documental es projectarà aquest dilluns a partir de les set del vespre a l'Antiga Audiència de Tarragona i aquest dimarts l'emetrà l'espai "Sense ficció", de TV3.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut