El doctor Baselga hauria omès contractes amb farmacèutiques mentre publicava recerca

Una investigació del diari "The New York Times" denuncia falta de transparència del metge

RedaccióActualitzat

El prestigiós metge Josep Baselga, director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, hauria omès contractes amb empreses farmacèutiques mentre publicava la seva recerca. 

Segons publica el diari "The New york Times" en una investigació amb ProPublica, Baselga no va fer públics milions de dòlars en contractes i els va ometre en dotzenes dels seus articles.

La informació del diari revela una mala praxi a l'hora de publicar articles centífics en prestigioses publicacions com "The New England Journal of Medicine" i "The Lancet".

Segons la investigació, Baselga no hauria seguit les regles de divulgació financera establertes per l'Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer quan n'era el president.

També va ometre els pagaments que va rebre de companyies relacionades amb la investigació del càncer en els seus articles publicats en la revista "Cancer Discovery", quan era un dels dos editors en cap de la revista.

Assajos de Roche

El reportatge recorda un cas concret en què Baselga va publicar el 2015 un article positiu al "New England Journal" sobre la prova d'un medicament de Roche i va declarar que no tenia cap vincle amb la companyia, quan sí que el tenia. 14 investigadors que firmaven l'article sí que van fer públics els seus contactes amb l'empresa.

En el cas d'aquest medicament, a més, hi va haver molts altres informes negatius, fins al punt que la companyia va perdre un 5% en la cotització a borsa.

Des del 2014, Baselga hauria rebut més de tres milions de dòlars de Roche en honoraris de consultoria i per la seva participació en la companyia.

Baselga reconeix els fets

El doctor ha reconegut els fets al diari, però assegura que no van ser intencionats. Argumenta que els seus contactes amb les empreses eren coneguts públicament.

Baselga s'ha comprompès a corregir en 17 articles els seus informes de conflicte d'interessos, inclosos "The New England Journal of Medicine", "The Lancet" i la publicació que edita, "Cancer Discovery".

Una eminència contra el càncer

Baselga és una figura destacada en la lluita contra el càncer, és el director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center i ha tingut funcions assessores amb Roche i Bristol-Myers Squibb, entre altres corporacions.

Baselga ha participat també en start-ups que proven teràpies contra el càncer i ha desenvolupat un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs que van revolucionar els tractaments contra el càncer de mama.

El metge, barceloní de 59 anys, té vincles important amb la recerca a Catalunya amb l'institut oncològic que porta el seu nom. És catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i president del Comitè Científic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El 2016 va rebre el Premi Internacional Catalunya per la seva tasca en la recerca oncològica.

Les revel·lacions del "New York Times" poden deixar molt danyada la seva credibilitat.

ProPublica, que ha col·laborat en la investigació, és una organització de periodisme d'investigació sense ànim de lucre.

ARXIVAT A:
SalutCiència
Anar al contingut