Barcelona

El director dels Maristes diu que no coneixia l'existència del protocol d'Ensenyament, però que van aplicar el seu

El centre, que diu que té el seu propi protocol "concret i rigorós", admet que els Mossos li han demanat informació de cinc persones i avancen que es personarà com a acusació particular en tots els casos

RedaccióActualitzat

Els Mossos han citat aquest divendres els responsables del col·legi Maristes Sants-les Corts perquè declarin sobre una cinquena persona denunciada en relació amb els presumptes abusos sexuals a menors en aquest centre. Raimon Novell, el director del centre, ha assegurat que ha rebut aquest requeriment en sortir de l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". 

"A dos quarts d'onze, després d'intervenir al programa, quan hem arribat al col·legi hem rebut un requeriment per part dels Mossos d'Esquadra i m'han citat a mi com a director del centre de Sants-les Corts per donar informació de la cinquena persona."

Durant l'entrevista, el director dels Maristes Sants-les Corts havia assegurat que els Mossos li havien demanat informació de quatre persones vinculades al centre, les quals s'està investigant per suposats abusos sexuals. Es tractava, ha dit, de Joaquín Benítez, A. F., M. M. i un monitor que, segons ha explicat, no era mestre de l'escola sinó un alumne de pràctiques d'un curs de lleure i formació de monitors de la Fundació Pere Tarrés. Sobre aquest cas, ha dit Novell, el mateix dia que li va arribar la denúncia de la família afectada per carta, les alumnes van avisar els seus professors en una tutoria perquè "els tenien confiança" i ell mateix ja ho va denunciar en menys de 48 hores.

Novell ha confirmat també que l'escola es personarà com a acusació particular en tots els casos que s'han denunciat.

Pel que fa als suposats abusos del professor d'educació física Joaquín Benítez a alguns alumnes dels Maristes, Gabriel Villa-real, president de la Fundació Champagnat, ha reconegut que no ho van explicar a la resta d'estudiants i es van limitar a compartir la informació al claustre de professors perquè estiguessin atents a detectar qualsevol indici.

Pere Ferré, vicari provincial dels maristes, Novell i Vilarreal també han aclarit que Benítez no va ser acomiadat, va marxar per voluntat pròpia al·legant motius personals "davant les evidències" i tres dies després se'l va denunciar a la Fiscalia de Menors. Així doncs, Novell ha volgut destacar que "Benítez no ha arribat a cap acord amb l'escola". El vicari dels maristes ha afegit:

"Benítez va firmar la baixa voluntària. L'escola li diu: "No hi tens lloc, aquí."

Novell ha admès que no tenien constància dels fets fins que va arribar la denúncia de la família i la "consternació va ser total". Tot i això, ha dit, "vam assumir aquests fets terribles i vam assumir responsabilitats".

El director de Maristes Sants-les Corts ha afirmat que "el nostre protocol és concret i rigorós" i que no l'han incomplert en cap moment, "sempre hem volgut complir amb la llei", però admet que la institució no coneixia el protocol contra abusos a menors del Departament d'Ensenyament. Segons ha explicat, no el van rebre, tot i que les concertades tampoc tenen l'obligació de complir-lo.

"El protocol de 2006 no en tenien coneixement. És un protocol que existia però que les escoles concertades reben amb retard, si el reben. No l'havíem rebut. Això no vol dir que si l'haguéssim buscat m'imagino que l'hauríem trobat. No ho sé, però a mi m'interessaria que quan se'm dóna una norma o un imperatiu,  se'm digui clarament que l'he d'aplicar."

 

La Fundació Pere Tarrés confirma que el monitor feia pràctiques amb ells

Una estona després de l'entrevista als responsables dels Maristes, la Fundació Pere Tarrés ha emès un comunicat en què explica que el monitor denunciat per Maristes de Sants-les Corts per presumptes abusos sexuals a menors estava fent pràctiques del seu curs de monitors de lleure però no té cap vinculació laboral amb ells.

La fundació va tenir constància del cas el 3 de desembre i en va informar la Direcció General de Joventut. El mateix dia va apartar el noi de les pràctiques al col·legi dels Maristes i li va comunicar que no es podria treure el títol de monitor.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut