Barcelona

El director del projecte Galileu diu que el sistema s'estrenarà el 2012 i que la seu podria ser Barcelona

S'acosta l'hora del sistema Galileu. Després de molts entrebancs i retards, el seu director s'arrisca a posar-hi una data. El 2012 el nostre cotxe ja podrà funcionar amb l'alternativa al GPS. El cap del projecte, el català Javier Benedicto, explica en una entrevista a Televisió de Catalunya l'estat actual del sistema i, més important encara, com serà el nostre futur amb un sistema de localització per satèl·lit amb un marge d'error de menys d'un metre. Benedicto s'atreveix a imaginar fins i tot cotxes que aniran sols i seran capaços d'evitar accidents. I tot plegat es podria fer des de Barcelona: la ciutat té molts números per convertir-se en la seu del projecte.

Actualitzat
El projecte Galileu ja albira el moment en què es convertirà en una realitat. Després de molts retards i entrebancs polítics i econòmics, finalment s'ha desencallat la iniciativa per crear un sistema europeu de navegació per satèl·lit.

Fins ara s'han llançat dos satèl·lits experimentals, un el 2005 i un altre el 2008. El proper pas és posar en òrbita quatre satèl·lits operacionals l'any que ve. Tot plegat sembla poca cosa perquè el sistema té prevista una constel·lació de 30 satèl·lits que orbitaran a 23.000 km de la Terra. Galileu, el projecte més ambiciós de l'Agència Espacial Europea, permetrà situar un objecte amb un marge d'error de menys d'un metre. Actualment el GPS l'encerta, però el rang és de 10 metres. L'usuari rebrà el senyal de 3 o 4 satèl·lits que en garantiran el posicionament, és a dir que el sistema l'encertarà sempre.

Doncs el Galileu ja té data. L'ha aventurat en una entrevista a Televisió de Catalunya el director del programa Galileu, Javier Benedicto. Calcula que el 2012 ja estarà operatiu. I a partir d'aquí Benedicto augura un futur amb un aparell que podrà escollir els dos sistemes, GPS i Galileu. Serà un aparell diferent dels actuals i que fins i tot podria arribar a produir cotxes autònoms i intel·ligents que evitarien accidents.

I parlant del futur, però no tecnològic, Benedicto ha defensat la rendibilitat del projecte. Assegura que per cada euro invertit n'obtindran 100 de beneficis en aplicacions i calcula que el 2015 hi haurà més de 100.000 persones treballant directament o indirectament en el projecte.

Una altra previsió: Barcelona en serà la seu. Benedicto creu que la capital catalana té molts números de ser escollida cap i casal del projecte Galileu. Aquesta decisió s'ha de discutir en el consell europeu del 2010, però el director del sistema està convençut que Barcelona té moltes possibilitats de ser-ho. Això sí, recorda que és una qüestió política i que la ciutat ha de saber jugar les seves cartes.
Anar al contingut