El director del documental del rei diu que RTVE no l'emet amb l'argument que "no té actualitat"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Miguel Courtois, explica que no està gens d'acord amb les explicacions de la direcció de RTVE i troba "irresponsable" que els espanyols no el puguin veure

RedaccióActualitzat

El director de cinema Miguel Courtois, autor del documental "Jo, Joan Carles, rei d'Espanya", emès aquest dilluns per la televisió pública francesa France3, afirma que va negociar la coproducció amb l'anterior direcció de RTVE, i que l'actual ha descartat emetre'l perquè "no té actualitat", perquè el protagonista ja no és rei. Courtois, que ha parlat amb el programa "La Tribu" de Catalunya Ràdio, no està gens d'acord amb l'argument, i va més enllà:

"Em sembla irresponsable que els espanyols no puguin veure aquesta pel·lícula, que em sembla molt poc polèmica. És una pel·lícula per a la història, que té el límit de cenyir-se a la paraula del rei, però que pot generar un debat interessant per als espanyols."

En el documental, Joan Carles de Borbó repassa la seva vida, amb detalls de la relació amb Francisco Franco des que era un nen. El que ha aixecat més polèmica és el relat de l'última conversa que va tenir amb ell:

"Dies abans de morir, Franco em va agafar la mà i em va dir: 'Altesa, l'única cosa que us demano és que preserveu la unitat d'Espanya'. No em va dir 'fes això o allò', no, la unitat d'Espanya, la resta... Si ho penses, significa moltes coses."

Un documental sense ànim de polèmica

Miguel Courtois, de pare francès i mare espanyola, i autor de pel·lícules com "El lobo", és coautor del documental juntament amb Laurence Debray. Aquesta, que és filla de l'intel·lectual i polític francès Regis Debray, ha dit que està fascinada per la figura de Joan Carles des que era molt jove, quan el seu pare era assessor de François Mitterrand, i va acabar escrivint diversos llibres sobre el monarca.

Segons Courtois, a Joan Carles li havien agradat aquests llibres, i per això va acceptar la proposta de fer el documental. Es basa en cinc hores d'entrevista feta a La Zarzuela, quan encara era rei i segurament ja havia decidit abdicar. Courtois afirma que li van proposar fer-li un retrat cinematogràfic i que no els va vetar cap pregunta, tot i que ells tenien la intenció de fer una "pel·lícula històrica" i que no buscaven "detalls o coses polèmiques". El fil conductor són imatges de la seva vida que Joan Carles va veient i va comentant.

Courtois ha explicat que van engegar el projecte des de França, i que quan ja estava en marxa s'hi va afegit RTVE, que va aportar les imatges històriques. Segons Courtois, la coproducció del documental la va decidir l'anterior direcció de l'ens públic i que va ser l'actual director general, José Antonio Sánchez, el que va decidir aparcar l'emissió. De tota manera, el documental ja l'han penjat, en francès, a Youtube.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut