Barcelona

El director del Consorci del Palau, Joan Llinares, admet que hi ha "documents estranys" sobre l'adjudicació d'obres

La comissió d'investigació del "cas Palau" al Parlament ha començat a treballar amb les primeres compareixences per aclarir la gestió de la institució. La primera intervenció ha estat la de l'interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, que ha dit que no li consta que es derivessin fons a cap partit polític. La segona, la directora general de Patrimoni, Immaculada Turú, ha comentat que el conveni firmat per Castells sobre l'hotel del Palau era una operació ordinària. Finalment, el director del Consorci del Palau, Joan Llinares, ha admès que veu "estranys" els convenis amb la CatDem i els vincula a les donacions de Ferrovial. Avui és el segon dia de declaracions de la comissió d'investigació del "cas Palau".

Actualitzat
El procés judicial del "cas Palau" quedarà eclipsat per l'inici de les compareixences que comencen a desfilar davant la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya per aclarir com va ser la gestió de l'entitat.

CiU i el govern tenen interessos oposats. Mentre que el tripartit vol enfocar els treballs de la comissió cap a un presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica, la federació nacionalista té uns altres objectius. Vol que hi declari el conseller d'Economia, Antoni Castells, perquè expliqui la permuta de finques entre el Departament d'Economia i l'Ajuntament de Barcelona per construir l'hotel al costat del Palau.

La comissió, però, ha desestimat amb els vots del tripartit la compareixença de Castells; la del conseller d'Obres Públiques i Política Territorial, Joaquim Nadal; la de l'exprimer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Xavier Casas, i la del regidor d'Urbanisme, Ramon García-Bragado. De totes maneres, Esquerra Republicana, i en menys grau ICV, han deixat la porta oberta a forçar la presència de Castells segons les novetats que surtin sobre el cas.

Les sis compareixences

Aquest dilluns hi ha hagut sis compareixences, entre les quals les de dos alts càrrecs de la Generalitat: l'interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, i la directora general de Patrimoni, Immaculada Turú. També hi ha comparegut el director del Palau de la Música, Joan Llinares.

Josep Maria Portabella

L'interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, ha assegurat que Fèlix Millet i Jordi Montull van desviar 3.800.000 euros, 200.000 més dels que constaven en l'auditoria del govern, dels fons del Consorci, la majoria a través de l'Orfeó, però també mitjançant contractacions fraudulentes. Portabella ha afirmat que el govern no es va adonar del desviament perquè hi havia factures i rebuts falsos, però ha admès que ha estat un error que les mateixes persones, Millet i Montull, s'ocupessin de gestionar els diners del Consorci de l'Orfeó i la Fundació. Portabella també ha manifestat que no hi ha cap constatació que ni partits polítics ni fundacions vinculades als partits hagin rebut fons dels comptes del consorci del Palau.

Immaculada Turú

La directora general de Patrimoni de la Generalitat, Immaculada Turú, que ha estat la segona que ha declarat en la comissió, ha dit que el conveni de permuta, signat pel conseller Castells per permetre la construcció de l'hotel del Palau, va ser una operació urbanística ordinària que no generava cap dret ni obligació i ha garantit que la Generalitat rebrà una contraprestació econòmica per la pèrdua de valor patrimonial derivada de l'operació de l'hotel, encara que no n'ha concretat la quantitat. Turú ha explicat també que el primer tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, va presentar a la Conselleria d'Economia el projecte de construcció de l'hotel annex al Palau de la Música quan era al capdavant de la Secretaria de Presidència.

Joan Llinares

El director del Consorci del Palau de la Música, Joan Llinares, ha explicat que alguns convenis firmats per l'entitat cultural durant el mandat de Fèlix Millet amb la fundació CatDem eren "estranys" i s'haurien de considerar "fora de lloc", ja que tenen "difícil justificació" perquè una institució musical donava diners a una de política. A més, també ha considerat "estranys i sorprenents" alguns documents trobats al Palau, com les anotacions en l'agenda de Gemma Montull sobre adjudicacions d'obres de fora del Palau, com la línia 9 del Metro o la Ciutat de la Justícia, i cobraments de part de la constructora Ferrovial, que el fan sospitar per les coincidències de dates i quantitats. Tot i això, Llinares ha evitat vincular-los directament a un presumpte finançament irregular, com apunta el tripartit.

A preguntes del diputat d'ERC Pere Bosch, Llinares ha reconegut que hi ha algunes coincidències temporals entre els ingressos rebuts al Palau de la Música de l'empresa Ferrovial, patrocinadora de l'entitat, i els pagaments de la institució a la Fundació Trias Fargas. Això no obstant, ha puntualitzat que el caràcter que puguin tenir les anotacions trobades "correspon determinar-lo a altres instàncies", i tant els auditors del Palau de la Música com la Fiscalia "estan analitzant la falta de claredat" d'aquests documents.

Aquest dimarts, més

Avui es farà la segona jornada de la comissió d'investigació sobre el "cas Palau" al Parlament. A la sessió hi compareixeran representants d'empreses que van treballar pel Palau de la Música Catalana fent distribució de propaganda o de muntatges audiovisuals i que van rebre pagaments milionaris

Més endavant també hi compareixeran Fèlix Millet i Jordi Montull, després que el jutge que instrueix el "cas Palau" va rebutjar divendres la demanda dels seus advocats perquè no hi anessin. En canvi, queden fora de la llista, a petició dels serveis jurídics del Parlament, els membres de la policia judicial que investiguen l'estafa als comptes del Palau i els pèrits de l'Agència Tributària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut