La noble alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga del rei Joan Carles
Corinna Larsen
Madrid

El director del CNI explicarà la relació de Corinna amb l'Estat al Congrés, però a porta tancada

El cap de l'espionatge espanyol també aclarirà el suposat espionatge a què s'ha sotmès Catalunya. Serà el 19 de març, dins la Comissió de Secrets Oficials i, per tant, tindrà caràcter secret.

RedaccióActualitzat
El director del CNI, el general  Félix Sanz Roldán, compareixerà aquest mes al Congrés per aclarir la relació de la princesa Corinna, amiga del rei Joan Carles, amb l'Estat i si va treballar pel govern espanyol. El cap de l'espionatge espanyol també explicarà el suposat espionatge a què s'ha sotmès Catalunya. La seva intervenció serà el 19 de març a la cambra baixa, però es farà a porta tancada, dins la Comissió de Secrets Oficials del Congrés. Això vol dir que tindrà caràcter secret, com és habitual amb els assumptes reservats i que només hi assistiran els diputats que formen part d'aquesta comissió: un pels grups autoritzats pel ple del Congrés per conèixer matèries classificades.

La data de la compareixença del cap del CNI l'ha anunciada el president del Congrés, Jesús Posada, a la Junta de Portaveus, a la qual també estan adscrits aquests diputats amb accés a secrets, segons han confirmat assistents a la reunió.

Qui hi serà?


A la cita estan convocats Alfonso Alonso (PP), Soraya Rodríguez (PSOE), Josep Antoni Duran (CiU), Cayo Lara (Esquerra Plural) i Rosa Díez (UPyD).

El PNB haurà d'esperar fins al dia 14, quan el Ple del  Congrés  elegeixi el seu nou portaveu, Aitor Esteban, per formar part de la comissió en substitució de Josu Erkoreka. El mateix dia, el Grup Mixt tindrà una nova oportunitat per entrar al "club" dels secrets oficials, del qual està exclòs per la negativa del PP a obrir la porta als diputats d'ERC. Necessitaran, però, els suports del PP.

CiU i Método 3

La presència de Sanz Roldán la va sol·licitar primerament CiU, arran dels titulars apareguts sobre les activitats de l'agència de detectius Método 3 i el cas del suposat espionatge polític a Catalunya. El CNI ha negat sempre tota vinculació amb aquesta agència, i des del govern espanyol es va optar per oferir la compareixença del director dels serveis d'intel·ligència perquè deixi clar que aquest centre no té cap relació amb els encàrrecs d'espionatge entre partits polítics a Catalunya.

L'amiga Corinna

Quan s'estaven mirant dates per a aquesta compareixença, el grup d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) va demanar que Sanz Roldán intervingués al Congrés, però en el seu cas per informar de les activitats de l'alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que en una entrevista al diari "El Mundo" va assegurar haver fet gestions "delicades" per encàrrec de l'Estat.

Aleshores, ministres del PSOE i del PP van negar aquests encàrrecs, per la  qual cosa IU-ICV va reclamar explicacions al CNI, que actualment depèn de Presidència.

La compareixença del director del CNI serà la primera que fa en aquesta legislatura Sanz Roldán a la cambra baixa, a la qual ja havia acudit a donar explicacions sota el mandat socialista.


Anar al contingut