França

El director de Total declara davant la justícia per presumpta corrupció a l'Iran i el Camerun

El director general del grup petrolier Total, Christophe de Margerie, ha comparegut aquest dimecres davant la justícia francesa per donar explicacions sobre un cas de presumpta corrupció a l'Iran i el Camerun. La investigació, oberta al desembre, fa referència a un contracte firmat el 1997 entre la multinacional francesa i la societat petroliera iraniana per l'explotació d'un jaciment de gas en aquest país asiàtic. La justícia també ha preguntat al cap executiu de Total sobre la suposada corrupció de funcionaris del Camerun per l'explotació i la comercialització de cru d'aquest país africà, un afer destapat al gener d'aquest any. A banda de Margerie, diversos alts càrrecs de la petroliera també estan citats a declarar. Total ha desmentit totes les acusacions.

Actualitzat

La brigada francesa ha interrogat el principal executiu de la petroliera Total a París per presumpta corrupció en l'obtenció d'un contracte de gas a l'Iran i en un altre sobre l'explotació de petroli al Camerun. Segons el diari "L'Est Républican", a més de Margerie estan citats a declarar el director financer de Total, Robert Castaigne; el de recursos humans, Jean-Jacques Guilbaud; el responsable financer de la filial de gas, Philippe Boisseau, i el d'una societat de comerç, Patrick Rambeau.

Al mes de desembre, la justícia francesa va obrir una investigació per presumptes irregularitats arran del contracte que Total va firmar amb l'empresa nacional petroliera iraniana NIOC el 1997 per l'explotació d'un camp de gas conegut com a South Pars. La justícia sospita que la petroliera franco-belga podria haver pagat comissions ocultes en aquesta operació, en la qual també van participar el grup gasista rus Gazprom i la companya de Malàisia Petronas.

El número u de Total també ha de donar explicacions sobre les activitats petrolieres de l'empresa al Camerun després que la fiscalia de París va obrir al mes de gener una investigació sobre presumpta corrupció de funcionaris estrangers.

La investigació va començar al desembre, quan un grup antiblanqueig de capitals del Ministeri francès d'Economia va detectar importants moviments financers sospitosos que implicaven la Societat Nacional d'Hidrocarburs del Camerun.

Total també està implicada per presumptes irregularitats en l'escàndol del programa de l'ONU Petroli per Aliments a l'Iraq. Amb tot, la petroliera ha desmentit totes les acusacions.

Anar al contingut