El director general de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, parla durant una de les sessions. (Foto: EFE)
El director general de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, parla durant una de les sessions. (Foto: EFE)
Washington

El director de l'FMI reclama menys paraules i més acció en tancar una assemblea sense cap compromís en ferm

L'assemblea anual del Fons Monetari Internacional (FMI) ha passat el forrellat amb un tímid comunicat final que no ha anat més enllà de la crida a la cooperació per solucionar problemes com la guerra de divises. Una crida que ni tan sols el director general de l'organisme s'acaba de creure. Dominique Strauss-Kahn ha reconegut que les paraules se les emporta el vent, i que per solucionar els desequilibris de l'economia global el que es necessita és la "vertadera acció" i una cooperació que, segons ell, es presenta esquiva.

Actualitzat
El ministre de Finances brasiler ha assegurat, durant l'assemblea de l'FMI celebrada els últims dies a Washington, que en el panorama mundial actual impera la màxima que "se salvi qui pugui". Un esperit que sembla haver contaminat una trobada que ha acabat amb moltes promeses i poc consens.

Queden pendents de solució els temes més calents de l'agenda macroeconòmica mundial, així com la reforma del mateix FMI, que havia de permetre donar més veu als països emergents. La patata calenta la té ara el G-20, que es reunirà a mitjans del pròxim mes a Seül.

El comunicat final de la trobada destaca, entre les tendències més preocupants, les tensions i la vulnerabilitat en l'economia global originats per uns fluxos de capital volàtils, les fluctuacions en els mercats de divises i el creixent volum de reserves en alguns països.

Amb aquesta conjuntura com a teló de fons, els 187 països membres de l'FMI han donat suport a una "acció urgent" per augmentar el paper de supervisió del Fons sobre aquelles polítiques macroeconòmiques que puguin plantejar una amenaça a l'estabilitat.

Anar al contingut