El "Blue monday" és el tercer dilluns de l'any.
El "Blue monday" és el tercer dilluns de l'any.
Londres

El dia més trist de l'any, segons una fórmula matemàtica

"El blue monday" es va identificar per primer cop el 2005 seguint una fórmula matemàtica creada per l'investigador de la Universitat de Cardiff Cligg Arnal

Actualitzat

Plou, fa fred i possiblement t'has quedat enganxat en una cua a la carretera camí de la feina. Potser has patit algun altre contratemps. Segur que sí. L'ànim baix et pesa com una llosa? Tot té una explicació: Aquest dilluns, 19 de gener, és el "Blue monday", el dia més trist de l'any.  

El tercer dilluns de l'any està marcat en el calendari com el dia més depressiu de l'any des del 2005. La fórmula que marca aquesta data, no sense una certa sorna, la va crear un investigador de la Universitat de Cardiff i expert en motivació, Cliff Arnal. Per fer-ho, va tenir en compte diverses variables, com el clima, l'evolució de l'economia domèstica durant l'any i l'estat d'ànim general de la societat. Així va establir la següent  fòrmula matemàtica:

\frac{[Ta+ D-d] T^Q}{M N_a}

On:

Ta = Temps atmosfèric
D = Deute
d = Sou mensual
T = Temps transcorregut des del Nadal
Q = Temps que fa que hem abandonat els bons propòsits fets amb l'inici de l'any
M = Nivells de motivació baixos
Na = Necessitat de fer alguna cosa per posar-hi remei

Què passa el "Blue monday"? Que suposadament es produeix la tempesta perfecta per al nostre estat d'ànim. Al mal temps habitual d'aquestes dates s'hi suma un altre clàssic, el que en castellà s'anomena "la cuesta de enero": Les compres de Nadal han deixat un forat en la nostres butxaques i arribar a final de mes és fa més difícil del que és habitual. A més, els somnis de canviar d'hàbits ja s'ha començat a fer miques pels nostres incompliments. Segons la psicòloga de l'esport i de la salut, Patricia Ramírez, "emocions com la tristesa i l'ansietat sorgeixen quan les persones se senten davant d'una amenaça", com per exemple afrontar el pagament de les compres realitzades amb targetes de crèdit.

Segons la seva opinió, "si una persona dirigeix el seu focus d'atenció a tot el que resta (hivern, fred, començament de la rutina, tornar a la feina, dormir menys, més responsabilitats) i no té en compte tot el que suma (ser afortunat per treballar, tenir capacitat econòmica per respondre a la despesa de la targeta, tenir calefacció per vèncer el fred, retrobar-te amb companys de feina amb els quals compartir els moments viscuts en vacances), el fet normal és que un es trobi trist".

"Si donem més valor al que ens falta que al que tenim, ens sentim malament. El valor, el que apreciem, allò del que parlem i compartim amb els altres, és una elecció. Tu decideixes si sumes o restes", ha conclòs la psicòloga.

Anar al contingut