Madrid

El Dia de la Constitució irromp en la campanya en ple debat sobre el procés català

A la recepció oficial hi han faltat, com en els últims anys, el president Mas, el lehendakari Iñigo Urkullu i, la presidenta de Navarra, Uxue Barkos

Actualitzat

Com cada 6 de desembre, Madrid ha celebrat el Dia de la Constitució espanyola amb un acte institucional. Aquest cop, però, la jornada arriba enmig del debat independentista, i, per primera vegada, en plena campanya electoral.

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han coincidit amb Albert Rivera i Pablo Iglesias, en la celebració amb motiu de la Carta Magna que es farà al Congrés de Diputats. Iglesias i Rivera hi han assistit per primera vegada.

 

Tots han estat rebuts, com sempre, pels presidents del Congrés i del Senat. Després s'han congregat al Saló dels Passos Perduts, on Jesús Posada ha fet el seu últim discurs, a l'espera dels resultats de les eleccions del 20 de desembre.

Posada ha reivindicat el consens constitucional contra els "insòlits propòsits que pretenen trencar Espanya":

"Espanya ha de renovar la concòrdia que va ser possible durant la transició i que es va plasmar en la Constitució de 1978. S'ha de donar resposta als insòlits propòsits com els que pretenen trencar Espanya."

 

El president del Congrés s'ha dirigit als catalans i els ha convidat a fer-se seu el projecte d'Espanya:

"S'ha de transmetre a tots els ciutadans, i molt especialment als catalans, que el nostre projecte és també el seu. Que les seves aspiracions i anhels tenen cabuda a Espanya i que desitgem fervorosament que seguim units perquè Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya"

Posada creu que les eleccions del 20 de desembre donaran com a resultat un Parlament més plural que l'actual. Diu que desitja que això es tradueixi en més diàleg per buscar acords dins de la llei

"Un diàleg que, per descomptat, ha de ser sempre respectuós amb l'imperi de la llei i conforme a la Constitució, que només pot ser reformada pels procediments que ella mateixa estableix"

Pablo Iglesias ha estat l'únic dels líders polítics de partits espanyols present a l'acte que no ha aplaudit el discurs de Posada.

Per la seva banda, el candidat d'Esquerra Unida ha rebutjat participat en els actes oficials. Alberto Garzón sí que s'ha acostat al Congrés per explicar per què no hi ha participat i reclamar una nova Constitució.

Sense Mas ni Urkullu

A la recepció oficial hi han faltat, com en els últims anys, el president Artur Mas, el lehendakari Iñigo Urkullu i, la presidenta de Navarra, Uxue Barkos.

També han declinat la invitació les formacions nacionalistes i independentistes, com Esquerra Republicana.

Reforma i dret a decidir

La celebració es fa en ple debat sobre la vigència de la Carta Magna, que compleix 37 anys, amb diverses propostes per reformar-la, amb la polèmica d'un referèndum català, i el repte de les aspiracions sobiranistes de Catalunya.

La Constitució del 1978 només s'ha reformat dues vegades. La primera, el 1992, per adaptar la legislació espanyola al Tractat de Maastricht.

La segona i última va ser a l'agost del 2011, en l'etapa més dura de la crisi econòmica, quan es va donar prioritat al pagament del deute. Una modificació pactada sense consens majoritari, només entre el PP i el PSOE, que van assegurar que es tirava endavant per evitar el rescat d'Espanya.

En aquest trenta-setè aniversari de la Constitució, algunes formacions han aprofitat per llançar les seves propostes de reforma de la Carta Magna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut