Istanbul

El detingut acusat de la mort del periodista armeni a Turquia confessa el crim

L'adolescent detingut a última hora d'ahir per les autoritats turques ha confessat haver assassinat el periodista Hrant Dink perquè difamava els turcs. Ogun Samast va ser detingut quan viatjava a bord d'un autobús a la ciutat de Samsun, a la costa del mar Negre, gràcies a la informació proporcionada pel seu pare, ha informat el governador d'Istanbul, Muammer Guler, que va revelar que la policia ja l'està traslladant a Istanbul per ser interrogat, de la mateixa manera que sis sospitosos més detinguts a Trabzon. La policia investiga ara si el presumpte assassí va actuar sol o si està vinculat a algun grup.

Actualitzat

En les primeres declaracions a la policia, el jove ha afirmat que freqüentava els cafès internet i que en un havia llegit que el director del setmanari "Agos", la víctima mortal, havia dit: "Sóc de Turquia, però la sang turca està bruta". Ni familiars ni amics íntims del periodista es creuen que el detingut hagi dut a terme per si sol el crim. El portaveu de la revista, Aydin Engin, ha explicat que altres periodistes han estat assassinats, així com detinguts els seus suposats botxins, però mai no s'ha aclarit qui hi havia al darrere.

Per Engin, hi ha un clima de "linxament" a Turquia per a aquell que denunciï el genocidi armeni que hi va haver a començaments del segle XX per part de l'imperi otomà. Segons afegeix, Dink era "un blanc perfecte" per a tots els que volen bloquejar la democratització del país i la seva integració a la UE. D'altra banda, l'advocat del periodista mort ha dit que les amenaces les rebia des de feia dos anys i mig, fins i tot provinents del famós mafiós Veli Küçük. Ahir, el governador d'Istanbul va afirmar que en tenien coneixement, però que Dink no va demanar protecció. El director de la revista "Agos", única revista armènia a Istanbul, serà enterrat dimarts al cementeri armeni d'Istanbul.

Detenció del sospitós

El sospitós es dirigia aparentment a l'habitatge de la seva família, situat a la ciutat de Trabzon, també a la costa del mar Negre. La detenció de Samast s'ha produït just 32 hores després de l'assassinat de Dink, el redactor en cap del setmanari "Agos", una de les publicacions més importants en llengua armènia. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha expressat la seva satisfacció per la ràpida detenció. Dink va rebre tres trets divendres quan es disposava a entrar a la seu del setmanari, ubicat a Istanbul.

Samast va ser detingut en una operació coordinada per la policia i responsables de la seguretat de l'estació d'autobusos de Samsun. La informació que va facilitar la detenció va ser proporcionada pel seu pare, Ahmet Samast, ha explicat Guler. Dink, de 53 anys i descendent d'armenis, havia estat jutjat diverses vegades per denunciar el genocidi dels armenis a principis del segle XX. També havia rebut amenaces de mort de grups nacionalistes, que el consideraven un traïdor a Turquia. El seu assassinat ha commocionat Turquia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut