Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya.
Imatge d'arxiu del Banc d'Espanya.
Madrid

El descens del consum condemna el PIB, que encadena un quart trimestre en negatiu

El producte interior brut encadena el quart trimestre en negatiu i tancarà un mal any amb xifres decebedores. La caiguda del consum intern condemna el creixement.

RedaccióActualitzat
La caiguda del consum condemna el creixement. El producte interior brut (PIB) encadena una altra reculada i apunta a números negatius en l'últim trimestre de l'any. Segons xifres del Banc d'Espanya, el principal culpable és la caiguda de la demanda interna.

En el butlletí econòmic del desembre, el Banc d'Espanya avisa que els indicadors de consum privat mostren en general una "tònica contractiva". El consum intern ha caigut un 0,5% aquest octubre i només se salven les matriculacions de vehicles, amb un increment del 5,3% per l'impacte del Programa PIVE.

El Banc d'Espanya també alerta que hi ha una moderació del dinamisme mostrat pel turisme a la part central del any. A més, constata que la inversió en construcció continua sota mínims.

Bones notícies en el dèficit públic

Respecte a l'evolució del dèficit públic, el Banc d'Espanya indica que en el quart trimestre del 2012 es concentra una "part significativa" de l'impacte de les mesures pressupostàries aprovades durant l'exercici, com la pujada de l'IVA i de l'impost sobre societats, així com l'eliminació de la paga extra de desembre dels empleats públics.

Amb aquestes mesures, l'Estat ha acumulat fins al novembre un dèficit en termes de caixa de 28.000 milions d'euros, sensiblement inferior al registrat un any abans.

El Banc d'Espanya apunta que aquesta tendència s'hauria d'accelerar al desembre. Entre altres actuacions, hi ha la decisió del govern de suspendre l'ajust de les pensions per la desviació de la inflació, fet que contribuirà a moderar el creixement de les prestacions socials a la part final de l'any.
Anar al contingut