Madrid

El dèficit comercial augmenta un 8,4% de gener al juliol fins als 60.000 milions d'euros

El dèficit comercial espanyol, els primers set mesos de l'any, ha crescut un 8,4%, comparat amb el mateix període de l'any passat. De gener al juliol, la diferència entre les exportacions i les importacions ha donat un balanç negatiu de 59.514 milions d'euros. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha donat les dades aquest matí, al Senat, i ho ha justificat per l'encariment del petroli. De tota manera, el ministre ha volgut destacar que, al juliol, les exportacions han augmentat, i això ha permès una bona dada mensual. El ministre Miguel Sebastián també ha dit que el govern espanyol s'ha marcat l'objectiu d'augmentar les empreses exportadores en 5.000 més.

Actualitzat
El dèficit comercial s'ha situat en els 59.514,4 milions d'euros en els set primers mesos de l'any, un 8,4% més que l'any anterior, segons les dades que ha ofert el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Amb tot, el ministre Sebastián ha insistit que el resultat està causat per l'alça dels combustibles, ja que si el preu del cru s'hagués mantingut en el mateix nivell que en els primers set mesos del 2007 les importacions haurien crescut únicament un 1,4%, de manera que el dèficit comercial s'hauria reduït un 9,9%.

Millora al juliol

El ministre Miguel Sebastián ha afirmat que, a diferència del que ha passat la resta de l'any, al juliol es va registrar una bona dada i es va reduir el dèficit fiscal en un 7,5%, el cinquè mes en els últims quinze anys. Segons Indústria, al juliol les exportacions van pujar un 12,2%, fins als 17.188,9 milions d'euros, mentre que les importacions van augmentar un 5,1% i van acabar en els 25.200,9 milions d'euros. A més, Sebastián també ha volgut animar les previsions i ha afegit que entre el gener i el juliol la majoria dels sectors econòmics van incrementar les exportacions, en què van destacar les de béns d'equipaments, amb una quota del 20,5% del total i un increment del 2,5% respecte al mateix període de l'any anterior.

La UE, principal destí de les vendes


Segons les dades de Sebatián, el desequilibri de la balança comercial ha estat motivat sobretot pels increments de les importacions de petroli (60,3%) i també per l'increment de les importacions d'aliments (14%).

Pel que fa a les exportacions, fins al juliol la UE és la que ha registrat un creixement més gran com a destí de les mercaderies. L'exportació a la UE representa el 70% del total d'Espanya i ha crescut un 5,4% en els últims set mesos, mentre que les vendes a països de la zona euro, un 56% del total, han augmentat un 4,6%.
Anar al contingut