La candidata a la lehendakaritza per EH Bildu, Laura Mintegi
Laura Mintegi (candidata d'EH Bildu) saluda l'exregidor socialista de Getxo Joseba Markaida
Bilbao

El debat sobre la independència d'Euskadi centra el segon dia de campanya

Patxi López, Iñigo Urkullu, Laura Mintegi, Antonio Basagoiti, Mikel Arana i Gorka Maneiro han centrat els seus discursos en el debat independentista, un tema que ha guanyat tots els punts dialèctics i que actualment guanya tant al cessament de la violència d'ETA com a l'omnipresent crisi econòmica i la política de retallades. El dret a decidir del País Basc ha centrat el segon dia de campanya.

RedaccióActualitzat
PNB: Urkullu no confia en els sondejos i diu que "no hi ha res fet"

El nacionalista Iñigo Urkullu ha estat l'únic candidat basc que no s'ha deixat dur pel corrent independentista i que ha centrat el discurs en la situació econòmica el segon dia de campanya a Euskadi. Urkullu no les té totes amb els sondejos que el donen com a guanyador el 21 d'octubre. Per això ha assenyalat que "encara no hi ha res fet" i que la situació és "molt més complicada" que el que auguren totes les enquestes. El candidat a lehendakari, parlant de prediccions, ha auspiciat un inici de legislatura "econòmicament dur", tot i que a la segona meitat "es podrà recuperar el camí del futur", segons ha pronosticat el líder del Partit Nacionalista Basc (PNB) i aspirant a la lehendakaritza.

Qui sí que ha tocat l'aspecte identitari ha estat el seu acompanyant i president del PNB a Biscaia, Andoni Orduzar, que ha plantejat que al País Basc "hi ha lloc per a tothom", malgrat els que "intenten fer por i crear divisions", en al·lusió a socialistes i populars.

PSE: López acusa el PNB de voler fer estrangers, dins d'Euskadi, els que no ho són

En la mateixa línia, el candidat socialista a la reelecció, Patxi López, ha acusat exactament del mateix el PNB, de tenir un projecte de país que, en cas de prosperar, provocarà la fractura de la societat basca. López ha dit que els nacionalistes volen "fer estrangers, dins d'Euskadi, aquells que no ho són".

L'actual lehendakari ha estat acompanyat de l'expresident Felipe González, que ha deixat ben clar que "en cap territori d'Espanya hi haurà independència". En matèria econòmica, González ha negat que l'Estat necessiti "un rescat com el de Portugal" i ha reptat Mariano Rajoy a "reconèixer el seu fracàs" si abans d'acabar l'any no ha aconseguit "l'únic objectiu" de controlar el dèficit.

EH Bildu: Mintegi buscarà un acord pel dret a l'autodeterminació

Des de la coalició nacionalista i d'equerres EH Bildu, Laura Mintegi, l'única dona aspirant a lehendakari, ha anunciat que des de la seva formació iniciaran un "procés per buscar acords entre els partits polítics durant la pròxima legislatura, per poder portar a la pràctica el dret a l'autodeterminació".

PP: Basagoiti alerta d'un pacte entre Urkullu i Mas

Per la seva banda, el líder del PP basc, Antonio Basagoiti, ha alertat de l'existència d'un "acord d'independència" entre Urkullu i el president català, Artur Mas, per "disoldre" Espanya. El procés independentista que proposa el PNB ha estat qualificat de "barbaritat i disbarat" pel candidat popular. Segons la seva opinió, aquesta proposta suposa "un cop de destral a la confiança que necessiten les empreses basques" i també un menyspreu per als ciutadans de bé.

Ezker Anitza-IU: Mikel Arana aposta pel "bloc de l'esquerra"

"L'única línia vermella d'IU, ha dit el candidat d'Ezker Anitza-IU, Mikel Arana, és no deixar que governi el PP". Per això no ha descartat pactar amb l'esquerra abertzale després de les eleccions. Arana aposta perquè, després del 21 d'octubre, surti un "bloc de l'esquerra" que inclogui totes les forces progressistes, entre les quals, EH Bildu, per poder frenar les retallades del govern espanyol. El coordinador general d'IU, Cayo Lara, també ha estat a Bilbao per donar suport al candidat.

UPyD: Reforma constitucional per "refundar l'estat autonòmic"

El candidat d'UPyD, Gorka Maneiro, ha estat acompanyat de la portaveu nacional, Rosa Díez, que ha assegurat que la seva formació continuarà defensant al Parlament basc "la derrota definitiva, radical i completa d'ETA" i denunciant els "silencis" davant l'organització terrorista i els seus "còmplices".

Maneiro ha defensat que l'única manera de sortir de la crisi és fer una reforma constitucional per "refundar l'estat autonòmic". També ha apuntat que el seu partit és l'únic capaç d'enfrontar-se "sense complexos i sense por de l'amenaça del separatisme".







Anar al contingut