El debat sobre la corrupció, gran oblidat de la campanya del 21-D

Actualitzat

Passats nou dies de campanya i superats els 3,5 milions de missatges, JxCat continua sent el partit amb més impactes a la campanya (821.661), seguit d'ERC (765.007), Cs (678.739), PSC (594.789), la CUP (433.128), PP (229.019) i CatComú-Podem (164.595). Més enllà dels temes principals i més virals que acostumen a protagonitzar la campanya electoral a internet, també resulta interessant veure el "programa electoral" que presenta cada partit a les xarxes socials, analitzant els missatges que emet cada partit i els seus candidats a les xarxes socials a través dels seus canals oficials.

Segons un informe de Sibilare i Websays, les candidatures del bloc independentista, ERC, JxCat i la CUP parlen amb més freqüència que la resta de partits dels polítics i activistes presos i de l'aplicació de l'article 155. JxCat, parla principalment de l'aplicació de l'article 155, i és aquest tema constitutiu d'un 36,8% dels missatges classificats per anàlisi semàntica. ERC parla de l'aplicació de l'article 155 en un 19,9% dels casos i la CUP en un 19,2% dels casos. A l'altre extrem d'aquesta temàtica hi ha Cs, que només tracta aquest tema en un 9,5% dels missatges classificats.

Pel que fa al tema dels consellers i els membres de l'ANC i Omnium que estan a la presó, el partit que més n'ha parlat és ERC, amb un 42,7% dels missatges. A certa distància, els següents partits a tractar el tema són JxCat, amb un 27,3% dels missatges, i la CUP amb un 16,9% dels impactes. A l'extrem dels partits que menys han tractat el tema hi ha CatComú-Podem i el PSC, amb 3,4% i 2,4% respectivament.

Dintre del que podríem entendre com a termes habituals de campanya hi podrien figurar la sanitat, les polítiques socials, l'economia o l'ensenyament. Aquests són temes que en els dies observats de campanya només han estat tractats amb més volum que altres temes per part de CatComú-Podem i el PSC, si bé la formació dels comuns és l'única que ha tractat els temes de forma similar, mentre el PSC ha tractat poc les polítiques socials o l'ensenyament.

Si un tema ha dominat l'agenda dels darrers mesos és el de les votacions i la democràcia: quines votacions són o no vàlides o legítimes. En període de campanya, qui més n'està parlant és el PP, amb un 36,9% dels seus impactes amb algun terme relacionat amb la democràcia. Els següents partits que més tracten la temàtica són el PSC i Cs, amb un 26,4% i un 24% respectivament. A no gaire distànciahi ha la CUP, amb un 20,3% dels seus missatges sobre aquest tema. Els dos partits que menys toquen el tema són JxCat i ERC, amb un 11,8% i un 8,3% respectivament.

La corrupció és el tema protagonista de la conversa, però en aquest cas ho fa per omissió. Molts són els partits que pràcticament no en parlen, mentre que els que ho fan, no centren el seu discurs en aquest tema. El PP i JxCat encapçalen la classificació dels partits que menys en parlen. Concretament, el PP no menciona cap vegada paraules relacionades amb la corrupció, mentre que JxCat només ho fa un 0,3% de les vegades. Els partits que més parlen de corrupció a les xarxes són Cs i CatComú-Podem, amb un 8,5% i un 5,1% respectivament.

Un altre tema que pot ser causant de polèmica és el de la seguretat i tot allò que té a veure amb els cossos policials. Fins ara, només la CUP ha tractat el tema de manera significativa a les xarxes socials, ha fet fins a un 13,4% dels seus missatges classificats sobre això.

Últimament ha tornat a ser objectiu de notícies la pertinença a la Unió Europea. Cs ha estat el partit que més ha comentat el tema europeu i, dit en altres termes, s'ha presentat a les xarxes com un partit clarament europeista. Fins a un 23% dels missatges de Cs tenen a veure amb Europa. A l'extrem euroescèptic, com a mínim a les xarxes, hi ha la CUP i ERC, amb un 3,8% i un 3,5% dels seus missatges sobre la qüestió.

Carles Puigdemont, el líder de JxCat, ha estat protagonista del tuit més repiulat i comentat de la jornada. A la seva piulada, Puigdemont es fa ressò i demana mesures respecte al video viral en què un home dalt d'un tanc de l'exèrcit espanyol amenaça Puigdemont i Iglesias. El tuit acumula ja 5.432 retuits, 4.530 m'agrada i 850 comentaris.

 

Dades facilitades per Sibilare i Websays

ARXIVAT A:
Eleccions 21DDigital Xarxes socials
Anar al contingut