El solar del carrer Eivissa de Pineda de Mar on la comunitat islàmica ha projectat la futura mesquita del barri del Carme (ACN)
El solar del carrer Eivissa de Pineda de Mar on la comunitat islàmica ha projectat la futura mesquita del barri del Carme (ACN)
Pineda de Mar

El debat sobre el trasllat d'una mesquita a Pineda de Mar posa en risc la convivència

Actualitzat

ACN Pineda de Mar. - El trasllat d'un centre de culte de la comunitat islàmica de Pineda de Mar al barri del Carme pot arribar a posar en risc la convivència al municipi, segons ha advertit l'alcalde, Xavier Amor, després de veure l'enrocament de posicions per part d'una associació de veïns que "allunya" la possibilitat d'arribar a acords amb la comunitat islàmica perquè es "replantegi" un projecte que a nivell legal no presenta cap mena d'escletxa. Amor reclama diàleg a les part i els dóna un termini d'un mes perquè s'avinguin a negociar. Alhora, lamenta que els veïns de Can Bel hagin anunciat un calendari de mobilitzacions paral·lel que, segons l'alcalde, no ajuda. Els anima, de fet, a abandonar les protestes i adverteix que si la situació s'agreuja l'Ajuntament serà "molt dur" davant determinats comportaments: "No permetrem accions racistes, ni que es trenqui la tranquil·litat del municipi".

Les dues comunitats islàmiques del barri del Carme de Pineda de Mar han adquirit un solar per fer-hi una nova mesquita, que aplegaria els fidels dels dos locals existents actualment. De fet, el nou espai està a escassos 75 metres d'un dels centres de culte actuals. El projecte, però, ha posat en alerta els veïns de la zona, que temen que el nou espai es converteixi en una mesquita de grans dimensions.Després d'unes setmanes d'intens debat i d'un intent de l'Ajuntament per acostar posicions, l'alcalde, Xavier Amor, ha comparegut per exposar la gravetat de la situació. Algunes de les crítiques "malintencionades" que fan alguns veïns, diu, "desdibuixen molt la realitat". Segons Amor, Pineda de Mar no ha tingut mai problemes amb la comunitat islàmica i rebutja que s'equipari l'obertura d'un centre de culte amb problemes.Tot i això, el rebuig de l'associació de veïns del barri de Can Bel, a tocar del Carme, és total. "La solució no és fàcil perquè sinó ja la tindríem. Es va acordar un temps mort per fer reunions i trobades i una associació ha optat per fer un calendari de mobilitzacions. Avui estem més lluny d'una possible solució", ha lamentat l'alcalde. Aquest temps mort acaba abans de Sant Joan i l'Ajuntament confia que es pugui arribar a l'entesa per evitar que s'agreugi la situació.L'alcalde recorda que la comunitat islàmica està coberta legalment per obrir el local i posa de manifest és la pròpia comunitat qui s'ha ofert per intentar trobar una solució que satisfaci a tothom a través d'un "replantejament" del projecte. És per això que l'alcalde convida els veïns a dialogar i a abandonar les protestes. "Jo no actuo per pressions i a mi encara ningú m'ha dit quin és el problema amb arguments", ha etzibat.Aquest calendari de protestes començaria el pròxim dijous, coincidint amb la celebració del ple de l'Ajuntament. Per l'endemà, divendres, els veïns de Can Bel han organitzat una caravana de cotxes pel poble, el cap de setmana seran a al fira d'entitats i el dissabte 4 de juny està prevista una manifestació amb tall inclòs de la carretera N-II.Els arguments per oposar-se a la mesquita que posen sobre la taula van des de la defensa de la laïcitat de la societat, fins a una hipotètica devaluació del preu dels habitatges d'aquesta zona del municipi, passant per les molèsties de sorolls que generaria la mesquita o per la por a que el barri es converteixi en un gueto.

Anar al contingut