Els candidats del 21D, en el debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio
Els candidats del 21D, en el debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio
Sant Joan Despí

El debat del 21D, marcat pels pactes postelectorals i la confrontació entre blocs

El PSC i els comuns marquen perfil en un debat protagonitzat per les possibles aliances, el 155, la immersió i les finances de la Generalitat, amb referències a la situació dels dirigents a la presó i a Bèlgica

Actualitzat

Les possibles aliances, la gestió del 155 o la situació dels dirigents a la presó i a Bèlgica han estat les principals qüestions del debat electoral del 21D a TV3 i Catalunya Ràdio. El PSC i els comuns han marcat perfil en un debat amb blocs polaritzats, que s'ha seguit a Twitter amb l'etiqueta #DebatTV3.

Amb Carles Puigdemont a Bèlgica i Oriol Junqueras a la presó, hi han intervingut Jordi Turull, representant de Junts per Catalunya; Marta Rovira, d'Esquerra Republicana; Inés Arrimadas, de Ciutadans; Miquel Iceta, del PSC; Xavier Domènech, de Catalunya en Comú-Podem; Xavier García Albiol, del Partit Popular, i Carles Riera, de la CUP.

Jordi Turull ha defensat que aquestes eleccions van de "restituir les institucions legítimament escollides":

"Ho hem posat en mans dels ciutadans i la decisió del govern espanyol és fulminar el president de la Generalitat. Si ho fan un cop, qui diu que no ho faran per segona vegada? Per això hem de ratificar el president que hi havia."

 

Marta Rovira ha destacat que el govern espanyol té "fòbia a la democràcia" i ha denunciat que, amb l'ordre de presó per a Junqueras, s'han "vulnerat el seu drets" de participar en la campanya electoral. Per Rovira, l'última legislatura ha permès avançar socialment:

"Mentre vostès perden el temps parlant del monotema, hem fet una gran obra de govern, amb una disminució del 24% de les llistes d'espera, uns pressupostos que contenen les retallades i nous drets com la renda mínima de ciutadania."

 

Inés Arrimadas s'ha reivindicat com a opció de govern i ha acusat els independentistes de viure en una bombolla:

"Tenen un problema amb la realitat. Una persona que diu que vivim en una república li sembla que tot va bé, que l'economia va fantàstica, no hi ha llistes d'espera... Però al carrer la gent sí que nota la baixada de les inversions i del turisme."

 

Miquel Iceta ha retret als independentistes el plantejament que han fet de les eleccions:

"Els que pensen que aquestes eleccions són només un ritual per restituir una persona a la presidència s'equivoquen. Catalunya està avui pitjor que fa dos anys, més dividida. El 2015 era la comunitat que més creixia i ara serà la novena."

 

Xavier Domènech ha assegurat que cal recuperar l'autogovern sense deixar de banda les polítiques socials:

"Això va de recuperar l'autogovern, que la gent surti de la presó. Però també que els 30% dels infants d'aquest país surtin de la pobresa. Vostès han fet més dèbil aquest país."

 

Xavier García Albiol ha acusat els independentistes de no haver aportat millores a la societat:

"Els 470.000 catalans que estan aturats, no mengen de la república. I no mengen del procés separatista. Els catalans que estan en llista d'espera de la sanitat, amb el procés independentista no han vist millorar la seva situació."

 

I Carles Riera ha acusat el PP i Cs de fer servir "l'argument del maltractador, perquè actuen amb violència i després ens acusen d'haver-la provocat". El candidat cupaire ha manifestat que cal restituir el govern per fer més forts els fonaments de la república:

"Haurem d'investir el govern més adequat per restituir la república. I en aquest govern tothom hi ha de tenir cabuda. Restituirem, renovarem, eixamplarem i reforçarem el govern per fer una república al servei de la gent."

 

Hi ha hagut topades entre els candidats per qüestions com la immersió lingüística o per les situacions de veure's a la presó o declarat persona no grata:

" - Albiol: Senyora Arrimadas, no es preocupi tant perquè l'han declarat persona no grata. Al delegat del govern, Enric Millo, ja l'hi han declarat en 105 municipis. Per tant, encara és afortunada."

"- Turull: A mi m'han posat a la presó un mes. Li sembla poc?"

 

A l'hora de parlar de pactes és quan més s'han evidenciat les tensions entre els partits. El candidat popular ha llançat retrets al socialista per haver parlat durant la campanya d'indults als empresonats, un debat en què també ha ficat cullerada Junts per Catalunya:

"- Albiol: Vostè tiraria endavant l'indult?

- Iceta: Els indults els ha de donar el govern d'Espanya. I primer l'han de demanar. Però, si ho fessin, sens dubte ho faria.

- Turull: Jo li demano menys indults i més democràcia. Hi ha gent a la presó per defensar la democràcia."

 

"- Arrimadas: M'estan dient vostès que per ser professor d'anglès, si ets una persona nativa, per exemple, has de tenir el nivell C de català però no t'han d'exigir un nivell d'anglès. Jo vull incorporar l'anglès com a llengua vehicular i tots els funcionaris han de tenir uns requisits adients amb la seva tasca educativa.

- Rovira: Inés, estàs qüestionant el pilar de la immersió lingüística.

-Riera: Vostè creu que una persona pot exercir en una escola pública espanyola  sense saber el castellà?"

 

Domènech també ha polemitzat amb Iceta sobre les aliances, tot i que ha conclòs que "una gran victòria nostra també us beneficiarà a vosaltres". I ha acusat Cs, el PP i el PSC de predicar una transversalitat que no tenen:

"El bloc del govern Frankenstein, d'Arrimadas, Albiol i Iceta, hem vist que no suma, i no ho fa perquè no és transversal. Volem un govern catalanista progressista, no de partits i sigles sinó de sensibilitats."

 

Riera ha advertit que els cupaires no dubtaran a fer d'oposició, si convé:

"Si es tracta de fer república, ens hi posarem. Si es tracta del 155 i d'abaixar el cap, haurem, amb tota responsabilitat, d'actuar des de l'oposició."

 

En clau econòmica, la candidata d'Esquerra ha reivindicat que cal aturar el 155 per recuperar projectes impulsats per la Generalitat:

"Primer de tot, aturar el 155 i efectes com ara tancar les delegacions a l'exterior, aplicar la renda garantida de ciutadania, desbloquejar 400 milions d'euros que havien d'anar a serveis socials i a indústria. Hem de lluitar contra les desigualtats, que hi són i són profundes."

 

El candidat socialista ha plantejat un pla de xoc social amb una inversió de 3.000 milions d'euros en 4 anys:

"Als pressupostos d'enguany es dediquen 1.300 milions d'euros menys que el 2010 a salut, educació i serveis socials. Hem de fer pla de xoc amb 3.000 milions en 4 anys, que serviria per a 93.000 beques menjador o per 20.000 places d'escola bressol."

 

La candidata de Ciutadans ha assegurat que plantejarà una auditoria de la Generalitat:

"Farem una auditoria de la Generalitat per aixecar catifes, obrir finestres i saber quants diners es destinen a les estructures d'Estat. Volem els diners del procés a educació, sanitat i dependència."

Els blocs han discutit sobre el finançament de la Generalitat. Cs i el PSC han parlat d'un dèficit fiscal de poc més de 2.000 milions d'euros, citant l'exconseller Mas-Colell, i els independentistes els han rebatut apel·lant als més de 16.000 milions de les últimes dades publicades.

Tot i que el debat ha estat intens i amb nombroses interrupcions, molts candidats s'han interpel·lat pel nom de pila i tractant-se de tu.

Cadascun dels participants ha respost una pregunta d'una entitat que no s'identifica amb el programa que presenten. I en la intervenció final, els candidats havien d'explicar quina seria la primera mesura que prendrien si se situessin al capdavant de la presidència de la Generalitat.

El programa, que ha superat les dues hores, ha posat el cronòmetre als candidats per controlar els temps d'intervenció.

 

 

Últim debat i travesses abans d'una cita decisiva

Aquest ha estat l'últim debat electoral i es tracta d'una cita decisiva, tenint en compte que les d'aquest dijous són unes eleccions anòmales perquè les va convocar el president espanyol, Mariano Rajoy, en aplicació de l'article 155 de la Constitució, després d'una declaració d'independència suspesa.

I amb part del govern cessat pel 155 a Brussel·les, amb Carles Puigdemont al capdavant, o en presó preventiva, com Joaquim Forn, el candidat d'ERC Oriol Junqueras, i també Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

A les 9 del vespre ja eren tots als estudis de Sant Joan Despí, i, després d'una estona de distensió als camerinos i de repassar amb els equips de campanya, han entrat al plató:

 

 

 

 

Aquests era l'ambient al plató durant la mitja part del debat:

El debat ha acabat amb una travessa particular de cada candidat sobre el 21D. Cadascun ha donat al moderador, Vicent Sanchis, un sobre amb el seu pronòstic de quants escons obtindrà cada llista.

ARXIVAT A:
En comúEleccions 21DJxCatERCCsPSCPPCUP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut