Pequín

El dalai-lama diu que dimitirà si la violència continua al Tibet

El dalai-lama ha dit que podria dimitir si la violència es manté al Tibet, i ha negat les acusacions fetes pel govern xinès que hi estigui al darrere i sigui un incitador de les protestes dels darrers dies contra Pequín. "Si es perd el control de la situació, llavors la meva única opció serà dimitir." Aquesta és la resposta del líder espiritual al primer ministre xinès, qui l'ha titlla de mentider per afirmar que s'està produint un genocidi cultural a la regió. Wen Jiabao ha afegit que "hi ha evidències que aquests incidents han estat organitzats, premeditats i dirigits pel dalai-lama".

Actualitzat
El líder religiós ha demanat a la Xina que demostri les seves acusacions i iniciï una investigació. "Si voleu iniciar una investigació, sereu benvinguts." "Poden examinar el meu pols, la meva orina, les meves femtes, qualsevol cosa."

El premi Nobel de la Pau respon així les declaracions del "premier" xinès d'aquest dimarts, durant la clausura de l'Assemblea Popular Xinesa, en l'única roda de premsa que dóna a l'any. El dirigent ha assegurat que "des de l'alliberament pacífic del Tibet" -en referència a l'ocupació que va tenir lloc fa 49 anys- "i la reforma democràtica, el Tibet ha avançat i està més desenvolupat". "Els que diuen que s'està produint un genocidi cultural, no diuen més que mentides", ha afirmat el líder xinès en resposta a les declaracions del dalai-lama d'aquest cap de setmana.

Respecte a la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín, el primer ministre ha assegurat que cal despolititzar-los perquè una cosa és la política i una altra l'esport. Jiabao ha afegit que l'executiu s'està plantejant obrir Lhasa als periodistes, tot i que de moment la zona continuarà tancada als mitjans de comunicació internacionals.

Sobre la independència de Taiwan i la celebració d'un referèndum per entrar a les Nacions Unides, el govern xinès considera que la consulta amenaça l'estabilitat de la regió i de tota la zona de l'Àsia-Pacífic. A més, el primer ministre creu que la negativa de Taiwan a formar part de la Xina "malmet els drets fonamentals dels ciutadans " d'ambdós països.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut