El dalai-lama
El dalai-lama creu que no cal que ningú el substitueixi perquè ha perdut el poder polític. (Foto: Reuters)
Berlín

El dalai-lama creu que ningú l'hauria de rellevar al capdavant de la institució

El líder espiritual tibetà considera que no és necessari que ningú el rellevi al capdavant de la institució

RedaccióActualitzat

El dalai-lama afirma que ell hauria de ser l'últim líder espiritual tibetà i acabar d'aquesta manera amb la tradició de 450 anys. Ho diu en el dominical alemany "Welt amb Sonntag". Tenzin Gyatso, que ara té 79 anys, explica que no veu necessari que ningú el rellevi quan mori perquè "la institució del dalai-lama tenia importància a causa del seu poder polític, i això ara ja no existeix".

El catorzè dalai-lama i Premi Nobel de la Pau 1989 assenyala a l'entrevista que aquesta institució "va tenir el seu moment", però que fa tres anys va renunciar al poder polític -que ja era simbòlic, diu- quan es va jubilar. "Acabem amb un dalai-lama popular", apunta Gyatso, que afegeix: "Si apareix un dalai-lama dèbil, només es deshonorarà la institució". A l'entrevista a la publicació alemanya, el líder espiritual remarca: "El budisme tibetà no depèn d'un individu. Tenim molt bones estructures organitzatives amb monjos i estudiosos molt ben preparats.

Tenzin Gyatso el van designar dalai-lama quan tenia tres anys. Des del 2001 ja està gairebé retirat. Aquell any es va elegir per primer cop un primer ministre del govern tibetà a l'exili. Pels tibetans, el dalai-lama continua sent una persona d'una gran influència, i alhora incòmode per a la Xina.

Anar al contingut