Lhasa

El dalai-lama acusa la Xina de genocidi i demana que s'investigui la repressió al Tibet

Les paraules del dalai-lama han trencat la tensa espera del Tibet. Poques hores abans que expiri l'ultimàtum donat pel govern xinès als manifestants, el líder espiritual a l'exili assegura que s'està produint un "genocidi cultural". El dalai-lama ha demanat a la comunitat internacional que investigui la repressió que s'està vivint al seu país. Mentrestant, l'exèrcit xinès patrulla pels carrers de Lhasa i busca els activistes de les protestes. El govern xinès ha mostrat imatges de la zona i xifra en deu les víctimes dels enfrontaments. El govern tibetà a l'exili parla de més de vuitanta.

Actualitzat
Primeres paraules del dalai-lama des del seu exili a l'Índia d'ençà que va començar la revolta dels tibetans en contra de la repressió de l'exèrcit xinès. El líder espiritual del Tibet condemna el règim del terror que, assegura, s'ha imposat als carrers de Lhasa, la capital tibetana. El dalai-lama, en un discurs similar a una súplica, ha demanat a les organitzacions internacionals que valorin de manera independent "quina és la situació al Tibet, i quines són les causes del que passa".

El líder budista diu que, intencionadament o no, el que s'està fent al Tibet és un genocidi cultural. En una compareixença davant la premsa des del seu exili de Dharamsala, a l'Índia, el director espiritual dels tibetans ha dit que continua compromès amb l'autonomia del Tibet respecte a la Xina i ha advertit que el govern xinès confia en l'ús de la força per acabar amb la revolta. Tot i això, el dalai-lama ha dit que Pequín es mereix organitzar els Jocs Olímpics.

La situació al país

Les paraules del dalai-lama arriben poques hores abans que expiri l'últimàtum de les autoritats xineses. Pequín va donar divendres 48 hores als provocadors dels disturbis perquè s'entreguessin a canvi de ser clements. Si passa aquest termini, la repressió caurà encara amb més força sobre la ciutat.

De moment, la capital tibetana segueix fortament vigilada per l'exèrcit i la policia xinesa, tot i que l'alcalde de la ciutat assegura que no s'ha decretat la llei marcial. Tot i això, els soldats ocupen els carrers de la ciutat. Busquen els activistes porta per porta. En una entrevista amb la BBC, el dalai-lama diu que tem més morts i parla d'un centenar de victimes mortals, malgrat que la xifra no pot ser verificada. El govern a l'exili parla d'una vuitantena de morts confirmats i una setantena de ferits.

Les informacions que arriben segueixen sent precàries i només es coneix la versió de la Xina. Segons Pequín tot just hi ha deu morts, tots ells civils que van morir en els incendis de divendres en un mercat de la capital. Són de l'ètnia xinesa han, majoritària al Tibet després de l'ocupació massiva del territori. La Xina ha difós imatges on es veu la violència del bàndol tibetà, però no s'ha d'oblidar que es tracta d'una informació tractada i parcial. Fins ara, Pequín només ha permès la difusió de les imatges de l'atac contra comerços xinesos per part dels revoltats.

Per confirmar la versió dels tibetans a l'exili caldrà dies. El Tibet està tancat als estrangers, tant als turistes com als periodistes. De fet, els carrers en algunes zones estan deserts, tant si és per por de la repressió que pot venir com per la que ja hi ha hagut.

Amb Lhasa assetjada per les forces de l'ordre, les manifestacions s'han escampat per les províncies del voltant, sobretot a Gansu i Qinghai, territoris que en temps medievals estaven sota el ferm dictat dels dalai-lama i que la Xina ha intentat desvincular culturalment dels seus orígens.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut