Philippot i Le Pen, cada cop més distanciats (Reuters)
Philippot i Le Pen, cada cop més distanciats (Reuters)
París

El cuscús ennuega la ultradreta francesa

L'ala més radical del Front Nacional no perdona al seu vicepresident que sopés amb aquest plat magrebí en un dels millors restaurants especialitzats d'Estrasburg

RedaccióActualitzat

Menjar cuscús no està ben vist per l'ala més radical del Front Nacional (FN) de Marine Le Pen. Especialment si qui menja aquest plat magrebí és el vicepresident de la formació dels ultradretans francesos, Florian Philippot. Els detractors d'aquest polític aprofiten qualsevol detall per criticar-lo de manera aferrissada.

Dimecres passat, Philippot va degustar cuscús al costat d'uns companys seus del moviment que ell mateix va fundar aquest any, anomenat Els Patriotes. Una de les participants al sopar, Kelly Betesh, va compartir, en el seu compte de Twitter, una fotografia en què es pot veure el vicepresident de l'FN i els seus amics en un dels restaurants on preparen millor aquest plat a Estrasburg, la capital d'Alsàcia.

 

 

Aquest fet ha provocat a França una "guerra culinària" generada pels més extremistes del partit, els "naciorabiosos", que consideren que Philippot no té en compte les qüestions més identitàries.

Els seguidors de la xucrut –el menjar típic alsacià, basat en col fermentada i salsitxes, entre altres ingredients– van elogiar aquest plat en contraposició al cuscús, l'aliment d'origen berber, preparat amb sèmola de blat. De res va servir que Betesh pengés unes hores després una imatge amb xucrut, acompanyat de la pregunta: "Ja no esteu gelosos, els naciorabiosos?"

 

 

Florian Philippot va contraatacar en una entrevista a l'emissora France Inter afirmant:

 

"Els que parlen de provocació quan es penja una foto de cuscús a Estrasburg són, simplement, uns cretins. Que s'ho plantegin i que tastin un plat de cuscús. Veuran que és molt bo."

 

A més, el vicepresident de l'FN va recordar que els "pieds noirs" –antics residents europeus a Algèria que es van veure obligats a sortir del país després de la seva independència– van ser els que van portar aquest plat magrebí a França.

 

 

Però en el rerefons de tot plegat hi ha la divisió entre els més reaccionaris i els que intenten "desdemonitzar" el partit. Els últims mals resultats electorals de la formació presidida per Marine Le Pen han causat fissures en un bloc que està deixant de ser monolític. I en la diana dels atacs hi ha Florian Philippot, cada vegada més distanciat de Le Pen, de qui va ser el principal col·laborador els últims anys.

La presidenta del Front Nacional demana al seu número dos que dediqui tots els esforços al procés de refundació del partit. Mentrestant, Philippot li respon que no té intenció de deixar d'encapçalar el moviment Els Patriotes ni tampoc de renunciar als seus gustos gastronòmics. "El que ha passat és lamentable, és penós, però això no m'impedirà continuar menjant cuscús", assegura.

Anar al contingut