Kabul

El cultiu d'opi a l'Afganistan puja un 10% a causa de l'augment de la inseguretat

L'Afganistan és el principal productor de cascall del món i, el 2012, el 75% de l'heroïna mundial procedia d'aquest país, on, segons dades de l'ONU, dels ingressos que genera l'opi es financen el 15% de les activitats dels talibans

RedaccióActualitzat

El cultiu d'opi a l'Afganistan, el productor mundial més gran d'aquesta substància, ha crescut un 10% el 2016 fins arribar a les 201.000 hectàrees, a causa, sobretot, de l'augment de la inseguretat, amb l'enduriment del conflicte, segons un informe presentat aquest diumenge pel govern afganès i l'ONU.

"La major part de les plantacions es van concentrar en àrees controlades pels talibans i zones insegures i de difícil accés", ha dit el ministre afganès d'Antinarcòtics, Salamat Azimi, en la presentació de l'estudi a Kabul.

La zona nord del país, on els insurgents van guanyar terreny en els últims mesos, va registrar un fort augment en el cultiu de cascall, d'acord amb l'Enquesta d'Opi a l'Afganistan 2016, feta pel Ministeri d'Antinarcòtics afganès i l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte.

Tot i això, la major part de la producció, un 59%, es va concentrar en la regió del sud, el bressol del moviment talibà i, tradicionalment, la principal zona de domini insurgent.

La província d'Helmand, al sud, va tornar a concentrar, un any més, el gruix de la producció, amb més de 80.270 hectàrees de terreny dedicades al cultiu de la substància.

Segons l'informe, la producció potencial d'opi ha arribat aquest any a les 4.800 tones, un 43% més que l'any anterior, quan es va situar en les 3.300 tones.

També ha crescut la collita recol·lectada per hectàrea. L'any passat es va produir una mitjana d'uns 18 quilos d'opi i, el 2016, la quantitat ha arribat als 24 quilos.

La majoria de les forces de seguretat van estar ocupades en operacions antiterroristes i aquest any no van poder destruir més plantacions d'opi, ha explicat el viceministre d'Antinarcòtics, Baz Muhammad Ahmadi.

L'eradicació ha caigut, en concret, un 91%, de les 3.760 hectàrees destruïdes el 2015 a les 350 aquest any.

El viceministre ha puntualitzat que, tot i aquesta baixada, en els últims set mesos, la Policia d'Antinarcòtics va dur a terme 1.260 operacions per tot el país, en què van detenir més de 1.400 narcotraficants i van confiscar gairebé 240 tones d'estupefaents.

Durant les operacions antidroga d'aquest any, van perdre la vida set insurgents i un soldat i set persones més van resultar ferides, entre les quals, quatre membres de les forces de seguretat.

L'any passat, el país va registrar el seu primer descens en la producció d'aquesta droga en cinc anys, amb unes 183.000 hectàrees cultivades amb aquesta finalitat, encara que el 2014 havia registrat un augment rècord fins a les 224.000 hectàrees.

L'Afganistan és el principal productor de cascall del món i, el 2012, el 75% de l'heroïna mundial procedia d'aquest país, on, segons dades de l'ONU, dels ingressos que genera l'opi es financen el 15% de les activitats dels talibans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut