Madrid

El CSIC recupera el primer meteorit "eucrita" a Espanya

El meteorit que va caure el 10 de maig a prop de Puerto Lápice, a Ciudad Real, és la primera roca extraterrestre del tipus "eucrita" que s'ha trobat mai a Espanya i un dels pocs exemplars que hi ha a tot el món. Segons els investigadors del CSIC, l'asteroide prové de Vesta i permetrà conèixer millor el sistema solar i altres sistemes planetaris.

Actualitzat
Investigadors de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i del Consell Superior d'Investigacions Científiques han presentat les conclusions sobre l'estudi del meteorit que va caure a prop de Ciudad Real el maig passat. Es tracta d'una "eucrita", un tipus que mai s'havia trobat a l'Estat i que només s'ha trobat vuit vegades a tot Europa. El meteorit és d'una roca basàltica, és a dir, que procedeix d'un asteroide, i és de la família de les acondrites.

En total s'han recuperat un total de vint fragments petits, d'entre 0,5 i 4 centímetres i un pes d'entre 0,1 i 10 grams, i amb una brillant escorça negra, com un "vidre fos i refredat ràpidament". Segons els científics, el meteorit tenia una massa d'uns 50 quilos i un diàmetre inferior a mig metre. En entrar a l'atmosfera, en pocs segons es va transformar en una bola de foc que va esclatar diverses vegades, provocant un estrèpit que es va sentir en moltes poblacions d'Albacete, Conca, Madrid, Múrcia, Màlaga, Toledo i València.

De moment, no s'ha determinat l'òrbita exacta del meteorit al sistema solar, però sí la seva trajectòria atmosfèrica i el seu radiant a la volta celeste, cosa que aportarà pistes sobre la seva procedència.

Bon material per a la investigació
Segons l'investigador de la UPC Jordi Llorca, aquests fragments són importants per a l'estudi científic perquè hi han trobat "fragments d'estrelles anteriors al Sol". Podria tractar-se "d'estrelles supernova, que van esclatar i van injectar part del seu contingut a l'espai" i van arribar a aquests meteorits. D'aquesta manera, es podria estudiar l'origen i la composició "d'estrelles que existien molt abans que existís el nostre sistema solar".

Llorca ha explicat que a Catalunya s'han instal·lat dues càmeres per detectar l'arribada de meteorits i recuperar-ne els fragments.
Anar al contingut