Jaguar en el Pantanal brasiler
Jaguar en el Pantanal brasiler

El creuament entre els grans felins els va ajudar a eludir l'extinció

Un estudi internacional revela que el jaguar i altres felins es van poder adaptar al medi gràcies a la hibridació

Xavier DuranActualitzat

Lleó, tigre, lleopard, lleopard de les neus i jaguar. Són els representants vius del grup dels grans felins. Van divergir fa prop de 4,6 milions d'anys, però es van seguir creuant entre ells i això els va donar característiques positives per adaptar-se al medi.

És el que es desprèn de l'estudi d'un consorci internacional liderat per la Universitat Pontifícia Catòlica Rio Grande do Sul (PUCRS), al Brasil, amb participació de científics en set països. Entre aquest hi ha Damian Loska i Toni Gabaldón, del Centre de Regulació Genòmica i la Universitat Pompeu Fabra. L'estudi s'ha publicat a "Science Advances".

Els científics han estudiat els genomes d'aquests representants del gènere Panthera, incloent, per primer cop, la seqüència completa del genoma del jaguar. També han utilitzat el genoma del gat domèstic per a la comparació. L'anàlisi ha permès comprovar que algunes d'aquestes espècies tenen gens que deuen haver adquirit per creuaments entre ells. És el cas del jaguar, que posseeix dos gens que estarien relacionats amb el desenvolupament del crani i que li haurien proporcionat un cap robust i una mossegada molt poderosa.

Els grans felins van diferenciar-se de manera ràpida en diverses espècies, però la seva història evolutiva no era ben coneguda. Les noves dades manifesten que hi ha hagut una hibridació contínua entre elles. Les seves poblacions haurien disminuït en els darrers 300.000 anys, cosa que els va portar a una pèrdua de diversitat genètica. Els creuaments els devien permetre incorporar gens que després es mantenien per selecció positiva. És a dir, afavorien la seva adaptació al medi.

Els investigadors han identificat altres gens amb marques de selecció positiva entre els grans felins, relacionats amb la visió, l'olfacte, la reproducció, el metabolisme o el desenvolupament. Segons Toni Gabaldón,

aquests resultats ens ajuden a comprendre millor la seva diversitat i la seva adaptació al llarg del temps, una informació que podria ser d'utilitat per planificar les estratègies de conservació per a aquestes espècies amenaçades.

 

Anar al contingut