Barcelona

El cooperant Albert Vilalta demana ser reconegut com a víctima del terrorisme

Albert Vilalta, un dels tres integrants de la caravana de Barcelona Acció Solidària segrestats per la branca magrebina d'Al-Qaeda, ha demanat al Ministeri de l'Interior el reconeixement com a víctima del terrorisme. En cas que prosperi la petició, Vilalta podrà cobrar les indemnitzacions que la llei preveu en aquests casos, una quantitat que el cooperant donaria i no en faria un ús personal. Vilalta va rebre diversos trets dels segrestadors, que li han provocat una coixesa lleu. Els altres dos segrestats, Roque Pascual i Alicia Gámez, no han fet cap sol·licitud a Interior en el mateix sentit. Segons ha explicat l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, Roque Pascual de moment ha renunciat a fer-ho i Alicia Gámez encara no s'ha decidit.

Actualitzat
Albert Vilalta, Roque Pascual i Alicia Gámez van ser segrestats el 29 de novembre del 2009 al nord de Mauritània quan participaven en la caravana organitzada per l'ONG Barcelona Acció Solidària. En el cas de Vilalta i Pascual, el captiveri es va allargar 267 dies, la majoria dels quals al desert de Mali. Alicia Gámez va ser alliberada abans, 101 dies després del segrest.

Tot i que tots tres han estudiat l'opció de demanar el reconeixement, només Vilalta s'ha decidit a fer els tràmits, segons ha confirmat el president de l'ACVOT, José Vargas. Vargas ha explicat a Catalunya Ràdio que Roque Pascual ho ha descartat, almenys de moment, i que Alicia Gámez encara no s'hi ha pronunciat.

La llei actual preveu una indemnització de 12.000 euros per segrest i 180 euros per dia segrestat, amb un màxim de 36.000 euros, a més d'una altra quantitat per compensar les seqüeles físiques i psicològiques de les víctimes. De tots tres, el que arrossega més seqüeles físiques és, aparentment, Albert Vilalta, director general de Túnels del Cadí i Túnels i Accessos de Barcelona, que té una coixesa lleu pels trets que li van disparar els segrestadors. Vilalta ha explicat que, si finalment se li concedeix una indemnització, donarà els diners i no en farà un ús personal.

De tota manera, la Direcció General d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme haurà de sol·licitar un informe sobre el cas al Ministeri d'Exteriors, perquè la llei actual fixa com a requisit que l'acte terrorista hagi tingut com a motivació la nacionalitat espanyola de la víctima.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut