Madrid

El consum de tabac cau un 10%, dos anys després de la llei antitabac

El consum de tabac ha baixat un 10% en els dos primers anys de l'aplicació de la llei antitabac. És una dada que ha donat a conèixer el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), que també assenyala que el nombre d'adults fumadors ha disminuït força, així com entre els adolescents. En concret, hi ha 1.200.000 fumadors menys que el 2005. Curiosament, les vendes de tabac no han descendit. Això es deu al fet que gairebé el 40% de les compres les fan turistes o es fan en comerç transfronterer. La CNPT demana més inspeccions i que s'augmentin els impostos sobre aquest producte.

Actualitzat
Es redueix el consum de tabac entre la població adulta, malgrat que les vendes de cigarrets no han seguit la mateixa tendència. Pel que fa a la població escolar de 14 a 18 anys, la proporció de nois i noies que declaren haver fumat durant l'últim mes també s'ha reduït i ha passat del 21,5% al 14,8%.

Segons les dades, la reducció del tabac a la feina s'ha aconseguit en un 100% dels casos, en llocs privats, i en un 94% dels restaurants lliures de fum. Pel que fa a les universitats, s'ha reduït en un 67% i en un 65% en les administracions públiques.

Els indicadors de salut revelen que en el cas de Barcelona, s'ha reduït la mortalitat per infart de miocardi en un 11,4%.

Inspeccions insuficients

D'altra banda, el CNPT adverteix que les inspeccions per intentar que es compleixi la normativa són "clarament insuficients" i ho atribueix, en certa manera, al "desinterès" per part de les administracions responsables que permet estendre la idea "que si no es compleix la llei no passa res". En aquest sentit, adverteix que l'hostaleria és "el punt més dèbil" de la llei, ja que només regula els locals de 100 metres o més, que suposen tan sols el 20% del total.

Finalment, el mateix organisme proposa augmentar els impostos "per sobre de l'IPC" que s'apliquen al tabac per tal de desincentivar-ne el consum.
Anar al contingut