El Tribunal Constitucional en una foto d'arxiu. (Foto: EFE)
El Tribunal Constitucional en una foto d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

El Constitucional referma la competència de l'Estat en justícia i relega el català a un mèrit

El Tribunal Constitucional referma la competència exclusiva de l'Estat en matèria de l'Administració de Justícia i el caràcter espanyol dels funcionaris d'aquesta administració. El català, doncs, queda com un mèrit i no un requisit.

RedaccióActualitzat
La justícia és una competència exclusiva de l'Estat. Aquesta és la conclusió del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'administració judicial espanyola. A més, queda clar que els funcionaris de justícia tenen caràcter estatal i, per tant, el català no pot ser un requisit per al seu nomenament.

El Constitucional ha refermat la competència estatal com a resposta a un recurs del Parlament de Catalunya contra més de 30 punts de la llei orgànica del Poder Judicial, que es va reformar l'any 2003 durant el govern de José María Aznar.

Segons el Parlament, l'última reforma de la llei orgànica del Poder Judicial li lligava les mans perquè envaïa competències de la Generalitat en punts com l'organització de l'oficina judicial, la provisió de places, la selecció, formació i perfeccionament i els horaris, llicències i sancions dels funcionaris judicials, entre d'altres.

El TC ha desestimat el recurs aquest mes de setembre. La decisió s'ha fet pública aquest 19 d'octubre i deixa clar que la Generalitat només té competències en el personal no judicial de l'Administració de Justícia.

La resposta del Constitucional suposa que el coneixement del català només serà un mèrit per accedir a l'Administració de Justícia a Catalunya i no un requisit.

El TC apel·la de nou a la reforma de l'Estatut d'Autonomia per refermar la centralitat de la justícia.
Anar al contingut