Madrid

El Constitucional rebutja l'impost català sobre les nuclears

Els magistrats donen la raó al govern espanyol, que considera que l'impost vulnera la LOFCA

RedaccióActualitzat

Nou revés del Tribunal Constitucional només dos dies després que va suspendre les lleis que prohibeixen el "fracking" i algunes superfícies comercials a Catalunya. I és que ara ha declarat inconstitucionals i nuls diversos articles de la Llei 12\/2014 del Parlament de Catalunya que estableixen la creació de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear i la destinació dels recursos recaptats a programes de protecció i a la reactivació econòmica de les zones afectades per les centrals nuclears.

D'aquesta manera, els magistrats donen la raó al govern espanyol, que havia recorregut l'impost amb l'argument que vulnera la Llei de finançament autonòmic, la LOFCA, perquè recau sobre un fet imposable gravat per l'Estat. En concret, segons l'executiu espanyol, les dues normes coincideixen a gravar "la producció de combustible nuclear gastat resultant de cada reactor nuclear".

Els magistrats conclouen que "existeix equivalència entre els dos tributs", que "no només graven la mateixa activitat", sinó que ho fan "des de la mateixa perspectiva". Per tant, segons el TC, l'impost vulnera els articles 133.2 i 157.3 de la Constitució espanyola i la LOFCA, la qual cosa permet "declarar la inconstitucionalitat i nul·litat" dels articles recorreguts.

La sentència, però, no s'ha acordat per unanimitat. El magistrat Juan Antonio Xiol Ríos ha presentat un vot particular en contra perquè defensa la potestat de la Generalitat d'establir l'impost tenint en compte que el 37,5% dels reactors nuclears de l'Estat es troben a Catalunya.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut