Madrid

El Constitucional rebutja els arguments de la Generalitat per salvar l'Estatut del recurs del PP

El Tribunal Constitucional ha rebutjat la petició del govern de la Generalitat i del Parlament de tancar la causa oberta contra l'Estatut pel recurs del PP. Les dues institucions catalanes sostenien que els populars havien canviat de criteri perquè no presentaven recurs contra altres estatuts com l'andalús, el balear o l'aragonès, que tenen redaccions idèntiques o similars al text català. El Constitucional no veu cap fonament en els arguments de la Generalitat.

Actualitzat
El govern i el Parlament entenen que la falta de recursos del PP contra altres estatuts implica la desaparició de l'interès processal dels populars contra el text català, i ara el Constitucional sosté que aquesta tesi no té fonament. El Tribunal no fa cap més precisió en aquest sentit perquè ni tan sols admet a tràmit l'escrit per analitzar els arguments de la Generalitat i el Parlament. Fonts del govern català apunten que aquesta resolució del Constitucional no els suposa cap sorpresa.

Amb tot, des de Catalunya es confia que finalment el Constitucional no acabi tombant l'Estatut. I d'esperances, també en tenen a Madrid, on aquest divendres, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha tornat a fer una clara aposta per l'Estatut assegurant que s'està treballant per arribar a un acord pel que fa a la inversió de l'Estat en infraestructures i que, en aquest sentit, està "molt esperançada".

Però que l'aplicació de l'Estatut vagi avançant bo i sabent que el Tribunal Constitucional el podria fer miques no fa que el Partit Popular ho vegi amb bons ulls. Més que això, els populars creuen que el PSOE i el govern espanyol actuen amb la mirada posada a les eleccions generals. Eduardo Zaplana, el portaveu del PP al Congrés, ha estat eloqüent i ha insinuat pressions del govern al TC per retardar la sentència fins passades les eleccions. Per Zaplana, "si l'Estatut és tan constitucional", la sentència a favor ja s'hauria d'haver proclamat.
Anar al contingut