Palma

El Constitucional permet aplicar la llei balear que prohibeix matar els toros

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió cautelar que va dictar al desembre sobre els articles de la Llei de Protecció Animal de Balears relatius a les curses de braus, que suposa que a les Illes queden prohibides les corrides on es maltractin i matin els toros.

Els magistrats, unànimement, entenen que els suposats perjudicis a l'interès general i al sector taurí que pogués causar l'aixecament de la suspensió fins que dictin sentència no estan prou justificats com per impedir l'aplicació de la llei aprovada el 2017 pel Parlament balear.

La suspensió es va decretar a finals de l'any passat arran de l'admissió a tràmit del recurs del govern central contra diversos dels articles de la llei autonòmica contra les curses de braus tradicionals en les quals es fereix o mata els animals.

Tant el Parlament balear com l'Advocacia de la Comunitat Autònoma van argumentar contra la paralització temporal dels articles recorreguts per l'executiu central, ja que no hi havia cap perjudici perquè es fan molt poques corrides. Però el govern va argumentar que l'aplicació de la norma representava, de fet, la prohibició dels toros i suposava una pèrdua econòmica de 4 milions d'euros.

Pel que fa a l'al·legació del dany econòmic estimat per part del govern, el tribunal considera que l'informe en què s'aporta la xifra de 4 milions també posa de manifest que l'oferta de corrides taurines a l'arxipèlag és "més aviat escassa", amb 4 el 2015 i 7 el 2016, de manera que "l'impacte global de l'activitat seria modesta".

Explica que el càlcul del perjudici econòmic realitzat per l'Advocacia de l'Estat es basa en una premissa errònia, com és que l'aplicació de la llei suposaria "la completa eliminació dels espectacles taurins".

La nova regulació a les Balears no comporta la desaparició dels espectacles taurins, ja que "hi ha manifestacions de tauromàquia incruenta, sense mort ni sang, que podrien substituir les anteriors".

Tampoc accepten els magistrats, per constituir només una hipòtesi, l'argument segons el qual els promotors taurins no impulsarien aquests altres espectacles davant dels dubtes que agradessin al públic.

Finalment, el ple rebutja que en aquest cas pugui aplicar-se el mateix criteri que es va fer servir a Catalunya, que va prohibir els toros i va ser declarat inconstitucional.

L'acte diu que la norma de l'arxipèlag "no és idèntica" a la catalana, ja que els preceptes recorreguts "no prohibeixen, en general, els espectacles taurins", sinó aquells en què es fereixi o doni mort a l'animal.

Anar al contingut