Madrid

El Constitucional confirma l'anul·lació de 133 llistes d'ANB i totes les d'AS

L'esquerra abertzale es queda amb una representació minsa a les eleccions del 27-M. Quan passaven pocs minuts de la mitjanit, el límit marcat per a l'inici de la campanya electoral, el Tribunal Constitucional ha anunciat l'acord pel qual manté l'anul·lació de 133 llistes d'Acció Nacionalista Basca (ANB) i de les 246 d'Abertzale Sozialistak (AS). D'aquesta manera confirma l'ordre d'impugnació que va ordenar la Sala 61 del Tribunal Suprem el 5 de maig. Els magistrats han esgotat el termini de què disposaven després de deliberar durant tota la tarda i han adoptat la decisió pocs minuts abans de les dotze.

Actualitzat

El Constitucional ha pres la decisió per unanimitat dels sis membres de la sala primera: María Emilia Casas, que és presidenta del Tribunal, Roberto García Calvo, Jorge Rodríguez-Zapata, Javier Delgado, Manuel Aragón i Pablo Pérez Tremps.

Els magistrats s’han pronunciat a favor d’anul·lar totes les candidatures d’Abertzale Sozialistak, 246, en considerar que estan impulsades per Batasuna, i les 133 d’Acció Nacionalista Basca en què han considerat que també s’havia emparat la formació il·legalitzada.

La sentència final del Constitucional també anul·la una de les vuit candidatures independents impugnades per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. És la d’Altzolanean, que es presentava a la localitat guipuscoana d’Altzo.

Tant la Fiscalia com l’Advocacia van demanar ahir al Constitucional que rebutgés els recursos d’empara presentats per les agrupacions d’electors.

L’anunci del Constitucional s'ha fet esperar fins després de l’hora límit de la mitjanit. Al llarg de la tarda i el vespre d’aquest dijous, l’entrada del tribunal s’ha convertit en una sala de premsa improvisada, on una vintena de periodistes feien temps esperant la decisió.

Els mitjans de comunicació han anat prenent posicions cap a les cinc de la tarda. L’espai només s’ha buidat una mitja hora a la nit, a l’hora de sopar, però poc després s’ha tornat ocupar.

El debat es pot haver allargat pel fet que dos dels magistrats, Roberto García Calvo i Jorge Rodríguez Zapata, s'havien oposat a la tramitació del recurs d’empara d’ANB que van decidir la resta de jutges, que van optar per una “via ràpida”, tramitar-ho com a recurs electoral, cosa que els obligava a pronunciar-se, com han fet, amb el termini màxim de la mitjanit. Els dos jutges discrepants volien, per contra, que es plantegés com un recurs ordinari, sense límit màxim de resolució.


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut