Madrid

El Constitucional aplaudeix el comportament de Casas i la ratifica en el càrrec

La presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, ha convocat un ple extraordinari per explicar la conversa que va mantenir amb una advocada, detinguda per la seva suposada implicació en l'assassinat del seu exmarit. Això ha originat una considerable polèmica i fins i tot ha posat en qüestió la continuïtat de Casas al capdavant d'aquesta institució. El ple del Constitucional, però, ha donat suport a la seva presidenta després d'escoltar-la i li ha agraït "la transparència en la comunicació".

Actualitzat

La trucada es va produir l'abril del 2007. Una coneguda de la presidenta del TC i de l'advocada les va posar en contacte. La dona explicava a Casas la seva situació. Afirmava que era víctima de maltractaments i que la seva filla patia abusos sexuals. A més, comentava que el seu exmarit havia mort en estranyes circumstàncies.

La presidenta de Constitucional li responia que no hi podia fer res i li facilitava el telèfon de dos advocats. S'acomiadava dient que li tornés a trucar "si alguna vegada anava en empara" i havia de recórrer al Constitucional.

Un jutge de Valdemoro, a Madrid, estava investigant la dona per la seva presumpta implicació en l'assassinat del seu exmarit i va ordenar a la policia que intervingués el seu telèfon. Després de la conversa amb Casas, el magistrat va enviar la gravació al Tribunal Suprem perquè l'actuació de Casas podria tenir conseqüències penals.

Dijous passat, el Suprem va arxivar aquesta causa en considerar que la presidenta no estava fent cap "activitat professional o d'assessorament permanent o accidental", pràctiques considerades delictives al Codi Penal.

La polèmica ha afectat la legitimitat de María Emilia Casas com a presidenta del Tribunal Constitucional. Això hauria estat el detonant perquè Casas decidís posar el seu càrrec a disposició del ple, perquè en faci el que cregui més convenient. I el què ha cregut més convenient ha estat ratificar-la al càrrec.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut