Els jutges del Tribunal Constitucional alemany s'asseuen en el començament d'una sessió (Reuters)
Els jutges del Tribunal Constitucional alemany s'asseuen en el començament d'una sessió (Reuters)

El Constitucional alemany impedeix que Baviera faci un referèndum d'independència

Aquest tribunal remarca en un dictamen que en la Carta Magna del país "no hi ha espai per als processos secessionistes"

RedaccióActualitzat

Baviera no té dret a fer un referèndum d'independència. Així ho ha dictaminat el Tribunal Constitucional alemany. Aquest tribunal diu que la seva secessió vulneraria la llei fonamental d'Alemanya. El Constitucional rebutja d'aquesta manera la petició d'un ciutadà bavarès que havia preguntat a la màxima instància judicial alemanya si seria legal la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació.

El dictamen assenyala textualment: "En la República Federal d'Alemanya, que és un estat-nació basat en el poder constituent del poble alemany, els estats federats no són els propietaris de la Constitució. Per tant, en la Carta Magna no hi ha espai pels processos secessionistes. Això viola l'ordre constitucional."

Tot i aquesta resolució, el Partit de Baviera, la principal formació independentista del land, assegura que continuarà lluitant per la secessió de l'estat. "La lluita per la independència de Baviera no ho decidirà un tribunal, sinó la voluntat dels bavaresos", ha afirmat el líder del partit, Florian Weber. El moviment independentista en aquest estat del sud d'Alemanya té un suport molt limitat. El seu millor resultat electoral va ser a les municipals del 2013, quan el Partit de Baviera va obtenir un 2,1%, quedant fora de les institucions.

Anar al contingut