Alemanya

El Constitucional alemany avala la participació en el rescat a Grècia

El Tribunal Constitucional alemany ha considerat legal el rescat de l'euro i les ajudes a Grècia. No obstant, els jutges de l'alt tribunal alemany han exigit que tots els plans de rescat i ajudes futures se sotmetin a un major control parlamentari. La resolució tomba la demanda presentada per un grup d'euroescèptics, entre els qual hi ha diversos professors universitaris i el polític conservador Peter Gauweiler, que mantenien que el pla de rescat de l'euro era il·legal perquè segons la legislació comunitària la Unió Europea no pot assumir els deutes d'altres estats membres. La decisió permet respirar a l'executiu d'Angela Merkel, perquè una resolució negativa hauria obligat Berlín a tornar uns diners que ja no tenen.

Actualitzat
El màxim tribunal germànic ha rebutjat les demandes contra el primer dels plans, aprovat al maig del 2010 per rescatar l'euro i ajudar l'economia de Grècia, però ha establert que a partir d'ara tots els plans de rescat i les ajudes hauran de ser aprovades sense excepció per la comissió pressupostària del Bundestag.

El tribunal ha subratllat que els rescats i ajudes no poden tirar endavant amb un automatisme que soscavi els drets dels diputats a controlar-los i fins i tot a rebutjar-los.

Els jutges del tribunal, amb seu a Karlsruhe, al sud-oest del país, consideren que el primer pla de rescat de l'euro aprovat l'any passat va complir tots els criteris constitucionals i que el govern federal d'Angela Merkel va mantenir la seva capacitat de decisió sobirana en el si de la Unió Europea.  

Això com a resposta a tres denúncies per separat en què els demandants sostenien que la participació alemanya en l'ajuda a Grècia lesionava la potestat que, segons la Constitució, té el Parlament sobre el pressupost nacional.

Els demandants consideraven, a més, que l'ajuda a Grècia, en particular, i el pla del rescat de l'euro, en general, lesionaven un principi del dret europeu segons el qual els estats de la UE no poden assumir deutes d'altres membres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut