Façana del Tribunal Constitucional, a Madrid
Façana del Tribunal Constitucional, a Madrid
Madrid

El Constitucional admet a tràmit el recurs de Podem contra l'aplicació del 155

Podem demana al TC que es posicioni sobre la legalitat de com s'ha aplicat l'article, anul·li totes les mesures adoptades i serveixi per fixar doctrina sobre els límits de la mesura

Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que Podem va presentar contra l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. En aquest cas, l'admissió a tràmit no comporta la suspensió automàtica de la mesura, que només es produeix quan els recursos els presenta el govern espanyol.

Tot i això, es considera de gran importància que el Constitucional es pronunciï sobre aquest article de la Constitució, perquè aquesta ha estat la primera vegada que s'aplica, i, per tant, el recurs que va presentar Podem permetrà que es fixi doctrina sobre els límits d'aquesta mesura.

La sentència del Constitucional sobre el fons de la qüestió no es coneixerà fins d'aquí a uns mesos. La ponent és la vicepresidenta del tribunal, la catalana Encarnació Roca.

El mateix tribunal també té sobre la taula el recurs contra el 155 presentat aquest dimarts pel Parlament, que estudiarà en properes sessions.

El TC ha acordat traslladar la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i al govern espanyol, que tenen 15 dies per personar-se al procediment i formular al·legacions.

En canvi, pel que fa a la Generalitat, suspèn el termini de 15 dies perquè entén que, sota el 155, és l'Estat qui exerceix les funcions del govern i, per tant, s'evita així "un conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i la Generalitat".

Els arguments de Podem

El recurs de Podem, elaborat pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Joan Vintró, expert de la Comissió de Venècia, planteja una qüestió de constitucionalitat tant pel que fa a l'acord del Senat del 155 com de les decisions prèvies del Consell de Ministres.

En el text del recurs se sol·licita a l'alt tribunal que anul·li totes les mesures aplicades a Catalunya a través d'aquest article constitucional, que, entre d'altres, ha suposat la destitució de tot el govern, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions anticipades per part del president espanyol Mariano Rajoy.

El grup de Podem al Congrés va presentar el recurs en solitari, tot i que d'altres formacions com ERC i PDeCAT hi havien mostrat el seu interès, ja que no li calia el suport de cap altre grup perquè, tot sol, ja reuneix el mínim de 50 diputats que cal per recórrer al TC.

En el seu moment, el portaveu d'En Comú Podem a la cambra, i actualment líder de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, va explicar que en el recurs es demana al Tribunal Constitucional que es posicioni sobre la legalitat de l'aplicació del 155, i per tant, que declari la nul·litat de les mesures adoptades.

L'argumentació del recurs sosté que el 155 "no permet la dissolució del Parlament de Catalunya ni del govern", sinó només "fer un requeriment i donar instruccions perquè no s'apliquin polítiques concretes". En aquell moment, Domènech va criticar que el PP "usava eines coercitives per imposar-se allà on la gent no el vota".

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Unides Podem
Anar al contingut