Mèxic

El conservador Calderón exigeix que el proclamin vencedor a Mèxic però López Obrador diu que impugnarà els resultats

El recompte preliminar dels vots en les eleccions mexicanes assenyala el conservador Felipe Calderón com el vencedor dels comicis. Per això el seu partit, el PAN, reclama a l'Institut Electoral Federal que el proclami guanyador de les eleccions, cosa que no farà fins dimecres. El candidat de les esquerres, Andrés Manuel López Obrador, no reconeix els resultats provisionals, i afirma que utilitzarà tots els recursos legals abans de reconèixer la derrota. El marge entre un i l'altre és d'un 1%, uns 400.000 vots.

Actualitzat

El recompte preliminar de vots ha conclòs amb un lleuger avantatge per al candidat oficialista, Felipe Calerón (36,38%), sobre el seu rival d'esquerres Andrés Manuel López Obrador (35,34%). L'Institut Federal Electoral verificarà dimecres les seves actes i les dels partits per poder donar un guanyador.

Unes hores abans de conèixer aquestes dades, que es basen en l'escrutini del 98,45% de les actes, el candidat del Partit d'Acció Democràtica (PAN) ja havia qualificat d'"irreversible" la seva victòria.

"Coses estranyes"

Però López Obrador ha denunciat irregularitats en el recompte de vots i no ha reconegut aquestes xifres. El candidat de la coalició Pel Bé de Tots ha presentat còpies de les actes amb caselles que no coincideixen amb les dades oficials, i ha sumat els vots publicats per denunciar que es van "extraviar" tres milions de vots. "També els entregarem un informe que demostra com hi ha més caselles de diputats i senadors que de president de la República", ha assenyalat.

"Entre altres coses estranyes hi ha que hem guanyat en tres circumscripcions de cinc, perdem només en dos i, no obstant això, no guanyem la presidència", ha declarat López Obrador. "També guanyo en 155 de 300 districtes i no guanyo la presidència. Guanyem en 16 estats del país i no guanyo la presidència", ha continuat el líder d'esquerres.

Sense frau

Malgrat les acusacions de López Obrador, la missió d'observadors de la UE ha descartat cap possibilitat de frau. Un centenar d'observadors de la UE han estat presents en 132 de les 300 juntes de districte en què es reparteix el país. Com a úniques irregularitats han citat la coincidència d'horaris entre l'obertura de meses electorals i la seva instal·lació, cosa que va causar alguns endarreriments, la falta de privacitat en algunes meses i la mida reduïda d'algunes urnes.

A més de Calderón i López Obrador, el candidat del PRI, Roberto Madrazo, obté el 21,57% dels vots, mentre que Patricia Mercado, d'Alternativa Camperola, n'aconsegueix el 2,81% i Roberto Campa, de Nova Aliança, el 0,99%. La participació ha estat del 58,9%.

Conforme amb la llei, serà a partir del dia 5 de juliol quan es puguin donar els resultats del còmput en tots els districtes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut