Barcelona

El conseller Santi Vila rep la notificació que l'obliga a traslladar les obres de Sixena

Vila ha gravat el moment en què firmava la notificació i ho ha penjat al seu compte de Twitter

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha rebut la notificació del jutjat de primera instància número 2 d'Osca que ordena a la Generalitat l'execució provisional de la sentència que obliga el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a traslladar les pintures murals de la Sala Capitular del Monestir de Sixena i a restituir-les al cenobi.

El jutge d'Osca li ha fet arribar l'escrit on l'adverteix de les responsabilitats penals que haurà d'assumir i la imposició d'una multa si no fa cas de la sentència que obliga a lliurar aquesta col·lecció.

Vila ha recordat que la sentència de la jutge d'Osca -que ordena traslladar les peces- no és ferma i que, tenint en compte que les obres estan catalogades, complir-la és impossible perquè aniria contra la legislació de Catalunya. Parla de situació lamentable i de perversió de l'estat de dret i la separació de poders. Diu que arribaran allà on calgui, però que no entregaran les obres:

"Ens recorden contínuament que encara forma part de l'Estat Espanyol. Per tant, que li demanin a un conseller que violenti les lleis, doncs això, em sembla que costa molt d'explicar i justificar. I no ho faré de cap de les maneres."

Vila ha gravat el moment en què firmava la notificació davant un funcionari judicial i ho ha penjat al seu compte de Twitter.


A la piulada, el conseller remarca la contradicció del jutge per fer-li aquest advertiment, ja que Vila recorda que compleix amb les lleis del seu país, en referència a la Llei del Patrimoni Cultural Català. Al setembre, la Junta de Museus de Catalunya es va reunir i ja va fer saber que, d'acord amb la llei catalana, la col·lecció del Museu de Lleida no es pot disgregar. A la reunió, la Junta va ratificar els informes que va redactar fa 18 anys i que van servir per avalar la catalogació i protecció dels béns del monestir de Sixena que ara hi ha al Museu de Lleida.

Mentrestant, des de l'Aragó, l'advocat Jorge Español, que representa l'ajuntament de Vilanova de Sixena, ha presentat un escrit al jutjat d'Osca per demanar que es traslladin al Ministeri fiscal les declaracions que ha fet Santi Vila en els tuits perquè diu que són irrespectuoses cap a la feina de la jutge que ha dictat la sentència. De la seva banda, la consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, ha reclamat a Catalunya que es deixi de recursos i compleixi sentències.
La notificació arriba l'endemà que s'obrís un nou front judicial en aquest cas. I és que un jutge ha admès a tràmit la demanda del consorci del Museu de Lleida, que reclama que, si han de lliurar les obres, els paguin les despeses per 17 anys de conservació. Vila també va fer servir la xarxa de les piulades per celebrar aquesta admissió a tràmit.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut