Imatge d'arxiu del conseller de Salut, Boi Ruiz, durant una compareixença
Imatge d'arxiu del conseller de Salut, Boi Ruiz, durant una compareixença
Barcelona

El conseller Ruiz calcula que la vaga de metges ha fet ajornar 40.000 consultes i operacions

El responsable del Departament de Salut, Boi Ruiz, ha comparegut per donar explicacions sobre la segona jornada de vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya per protestar per les retallades que s'estan duent a terme en la sanitat pública. Les dues jornades de vaga dels metges han obligat a ajornar 40.000 consultes i operacions, segons els càlculs de Salut. L'administració calcula que les podrà fer en un mes. El conseller Boi Ruiz, en una compareixença pública, ha fet una crida al sindicat Metges de Catalunya, convocant de la protesta, perquè s'assegui a negociar.

Actualitzat
Ruiz ha xifrat en un 20% el seguiment de la vaga (el sindicat Metges de Catalunya diu que és del 73%) i ha lamentat els perjudicis que la protesta han ocasionat als ciutadans, tot i assegurar que han estat una mica menors del que havia previst la conselleria. També ha afirmat que els serveis mínims han funcionat.

D'aquesta manera, la conselleria manté la xifra de seguiment que ja va donar per a la primera jornada de vaga, tot i que el sindicat convocant, Metges de Catalunya, havia previst per aquest dimecres una mobilització més gran, després de considerar que aquest dimarts el 70% dels metges havien secundat la protesta.

Discrepàncies sobre el seguiment


La disparitat de xifres sobre el seguiment de la vaga que s'explica per la diferència de criteri a l'hora de comptabilitzar-ho. Per exemple: la Generalitat, en el cas d'un centre d'atenció primària amb tres metges en què dos han de cobrir els serveis mínims i un s'adhereix a la vaga, considera que un 25% s'hi ha adherit, mentre que el sindicat convocant apunta un 100% de seguiment perquè considera que només un tenia possibilitats reals de secundar la vaga.

"Frenada brusca" per salvar el sistema

El conseller, que ha estat objecte de peticions de dimissió en la concentració de metges que hi ha hagut davant de la seu del departament, ha instat el sindicat de metges a continuar negociant amb l'administració.

També ha ressaltat que el departament que dirigeix continuarà treballant i "atenent bé la gent d'aquest país, de forma segura" i ha afegit que aquest any s'ha fet "una frenada brusca" per "evitar la fallida del sistema". Ruiz ha admès que això provoca descontentament, però ha defensat la necessitat de fer "aquest esforç".

De fet, el conseller ha reiterat que per l'any que ve no preveuen retallades en assistència sanitària ni en retribucions, que és la queixa del sindicat Metges de Catalunya, tot i que sí que es podria reduir la despesa a través del lloguer d'equipaments, campanyes de publicitat i estructures administratives, entre d'altres. Ruiz ha afegit que el Servei Català de Salut "comprarà el mateix volum d'activitat pel mateix preu".

Anar al contingut