Palma de Mallorca

El conseller d'Interior balear jura al Parlament que no sabia amb antelació que Hidalgo seria detingut

Un dels episodis del cas de corrupció urbanística a Andratx ha arribat al Parlament balear. El conseller d'Interior, José María Rodríguez, ha comparegut davant de la Comissió d'Afers Institucionals per explicar el contingut de la conversa telefònica que va tenir amb l'exalcalde d'Andratx Eugenio Hidalgo, el mateix dia de la seva detenció. Rodríguez, que ha admès l'existència de la trucada, però ha jurat per la Bíblia que no va alertar Hidalgo que el detindrien, ha assegurat que no n'estava al corrent.

Actualitzat

Durant la seva exposició inicial al Parlament balear, José María Rodríguez ha negat fins a quinze vegades, i fins i tot ho ha jurat "amb la Bíblia a la mà" que conegués amb antelació que l'aleshores alcalde d'Andratx, Eugenio Hidalgo, hagués de ser detingut el 27 de novembre ni tampoc que l'ajuntament seria escorcollat. El conseller d'Interior balear, però, sí que reconeix haver-hi mantingut una conversa telefònica el mateix dia en què va ser arrestat, i admet, també, haver comès tres errors: primer, haver confiat en la paraula d'Hidalgo, que, ha dit, va trair el PP en haver pactat amb el PSIB-PSOE i UM; segon, haver cregut en l'"honradesa" de qui va considerar "víctima d'un assetjament polític", i per últim, haver "minimitzat la importància" de la seva conversa amb l'alcalde el dia en què el van detenir.

El conseller també s'ha referit a les reunions mantingudes amb Hidalgo i amb el president del Govern Balear, Jaume Matas, el dissabte 25 de novembre. Segons ha explicat, l'aleshores alcalde havia sol·licitat el dimecres 22 una trobada urgent amb Matas. La cita va ser concertada pel 23 i posposada per motius d'agenda pel dilluns 27. Davant d'aquest ajornament, Hidalgo -segons el testimoni de Rodríguez- va intentar parlar telefònicament amb el cap de l'executiu autonòmic. Matas va encarregar al conseller que esbrinés el motiu de tanta insistència i, d'aquí, es va derivar la primera trobada entre Rodríguez i Hidalgo, en què, sempre segons Rodríguez, aquest li va transmetre la seva "inquietud" perquè "notava que li estaven fent un seguiment" i que sospitava d'una possible imputació.

La reunió amb Matas del dissabte 25, segons el conseller, va ser breu. Hidalgo va transmetre a Matas el seu propòsit de dimitir si es desencadenaven els fets que sospitava, i "fins i tot" va deixar en mans del president autonòmic la seva destitució si considerava que la situació en aquell moment ja perjudicava la imatge de la institució "i els ideals del PP".

"Sorpresa i estupor"

D'altra banda, Rodríguez ha insistit en la "sorpresa i estupor" manifestada pel conjunt del PP i del govern el matí de les detencions, la dimensió "inusual" del desplegament policial, la presència "anticipada" d'alguns mitjans i el "gran ressò" que va fer la premsa del cas.

Rodríguez també ha retret "l'escàs respecte" a la presumpció d'innocència que li han negat algunes forces polítiques i alguns mitjans de comunicació que, ha afegit, "han preferit un bon titular, tot i ser fals, al contrast i l'objectiu a què es deuen".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut