El conseller delegat de Borges, Josep Pont, després de la seva intervenció al 3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya 2018. 17/05/2018 Pla…
El conseller delegat de Borges, Josep Pont, després de la seva intervenció al 3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya 2018. 17/05/2018 Pla mig (HORITZONTAL)

El conseller delegat de Borges alerta que cal un ''canvi generacional'' perquè el Segarra-Garrigues no sigui un ''fracàs''

Actualitzat

ACN Barcelona.-El conseller delegat del Grup Borges, Josep Pont, ha alertat de la necessitat d'un ''canvi generacional'' entre els agricultors per tal que el canal Segarra-Garrigues no acabi esdevenint un ''fracàs''. En un conferència al 3r Congrés d'Economia i Empresa a l'auditori Axa de Barcelona, Pont ha remarcat que el canal és avui una ''obra gegantesca, meravellosa, amb un valor increïble, però que va a mig ritme''. Ho ha dit en referència a les limitacions del regadiu per les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) que han rebaixat de 70.000 a 40.000 les hectàrees per regar. Això, a la vegada provoca que s'encareixi el cost de l'aigua i no sigui competitiva amb altres canals com el d'Urgell. Pont creu, malgrat tot, que es tirarà endavant en el futur i s'acabarà capgirant la situació de la mateixa manera que ha reafirmat l'aposta de Borges per continuar sent ''motor'' del Segarra-Garrigues.

Josep Pont creu que cal mirar el canal Segarra-Garrigues com una ''gran oportunitat'' malgrat els problemes derivats de la seva implantació al territori. Aquests problemes els ha relacionat directament a la limitació del reg per les ZEPA que provoquen que l'aigua s'encareixi ja que costa d'amortitzar la infraestructura. Això no obstant, s'ha mostrat convençut que hi haurà capacitat per revertir la situació ''d'una manera o una altra'' i que s'acabarà regant molt més del que es rega en aquests moments, que són unes 9.000 hectàrees de les 15.000 on ja hi ha desenvolupada la xarxa secundària per a poder-ho fer.En aquest sentit, Pont considera que al projecte del Segarra-Garrigues li falta ''encaix'' amb el territori. Recorda que és un canal que es va projectar a principis del segle XX però no es va començar a construir fins a principis del segle XXI; que és a segona obra pública més important després de la construcció de la línia 9 del metro, i que com totes les obres ''hi ha problemes''. Pont creu que ''hi ha voluntat per part de tothom'' per arreglar la situació que ara va marcada per la falta de competitivitat del preu de l'aigua amb altres canals com el d'Urgell. Un canal aquest, que Pont recorda que té més de 150 anys però fins que no van passar els primers 50 no es va començar a implantar.El conseller delegat del Grup Borges creu que al Segarra-Garrigues li acabarà passant el mateix i que ara com ara cal un ''canvi generacional'' perquè els pagesos són grans als qui no els interessa fer inversions ni adaptar-se a les tecnologies del regadiu. En aquest sentit, ha garantit que Borges continuarà apostant pel Segarra-Garrigues, ja que actualment tenen 170 hectàrees de pistatxers en explotació amb l'objectiu d'arribar a les 1.000 en 10 anys.

Anar al contingut